Alla inlägg under augusti 2009

Av /A - 27 augusti 2009 08:16

Torsdag. Bara två dagar kvar av den här veckan, sen blir det helg. I morgon kommer dottern hem och stannar tills på söndag, då båda barnen blir hämtade av sin far, och jag får två barnlediga veckor. Skönt på sitt vis, så kan jag fokusera på studierna och träning då.


Bara några dagar kvar tills skolan börjar på tisdag. Känns mycket bra. Det har gått hela tre månader sedan jag såg klasskamraterna sist. Tiden flyger minsann. 

Har inte mycket att skriva om idag, åtminstone inte än. Sonen ska till dagis snart, där de ska ha lite fest idag (de bakade bullar igår). Jag funderar på att pallra mig över till andra sidan stan och fixa en ny kolsyrepatron, för den jag har gick just tom. Annars så är det väl mest städning och så som står på schemat idag. Ja, och så lite pluggande, förstås. Fick brev från läraren i första retorikkursen igår, med läsanvisningar inför första seminariet, eftersom det blivit ändringar i kurslitteraturen.


Ni minns kanske boken jag var så förutseende att snabbt som ögat låna på universitetsbiblioteket? Den har plockats bort från litteraturlistan, eftersom den var så svår att få tag på. Den var dessutom dyr, skulle kosta 500 spänn. Nu har vi istället fått en annan bok, som bara kostar 175. Hurra för det, säger jag då. Fast jag kollade runt en gång extra, och upptäckte att Bokus nu hade fått in just den boken vi ursprungligen skulle ha - och skulle ha 875 spänn för den! Yikes! Jag säger som Sussie - de pengarna kan man ju köpa en jäkla massa sushi för ;P Nej, jag är glad att jag slipper köpa den boken, men också glad att jag lånade den på biblioteket, för nu kan jag använda den som referenslitteratur istället.


Jag borde ha gjort klart bildkursen från i somras under de senaste två veckorna, förresten, men jag har inte förmått ta itu med det. Men jag känner mig inte alltför stressad. Jag har ju i praktiken ett helt år på mig att göra klart det där. Jag kan poa med det lite inemellan, när jag blir trött på retoriken istället.


Hm...undrar om jag skulle ta en liten turné till andra sidan stan idag. Då skulle jag kunna införskaffa en ny cykelventil också, för den jag vet ska finnas någonstans här, är spårlöst borta. Jag vände upp och ner på lägenheten igår, men hittade den inte någonstans. Däcket blir ju förstört av att stå sådär. Sen funderar jag lite på hur jag ska göra med cykelkärran...det är för all del praktiskt med en kärra när jag ska ha mycket grejer med mig, men hur ofta händer det? Och nu när jag har bara ett barn hemma, så sitter ju han precis lika bra i cykelbarnstolen på cykeln. Dock hade kärran spruckit lite i en söm i sitsen, såg jag, så jag vet inte om det går att sälja den. Eller jo, det gör det nog, men jag får nog inte så himla mycket för den.


Lite trist känns det ju att göra sig av med den också, för den har varit guld värd de här två åren jag har haft den. Men nu är barnen så stora, så jag har inte samma behov av den längre - speciellt inte när jag bara har ett barn hemma som behöver fraktas runt. Nej, jag kanske skulle passa på att sälja den innan det blir vinter, för jag har då baske mig ingenstans att förvara den över vintern. Den går inte ens in i förrådet i källaren t.ex


Snart dagisdags...lite mera kaffe, lite kläder, sen ska vi bege oss. Ni får ha en bra dag, people :-)

Av /A - 26 augusti 2009 22:45

Det blinkade. Runt 11-tiden eller så, så blinkade lamporna till som hastigast här i norra Uppsala. Sen trillade det in en massa mail på en av mina listor som sa att det blinkat till över en stor del av Stockholm, och ända ner till Södertälje. Sen dog mitt internet totalt i flera timmar. Verkar som det kan ha berott på en brand i ett ställverk utanför Stockholm.


Inte förrän vid 16-tiden kom jag ut igen, och under hela eftermiddagen och kvällen har min uppkoppling varit lite instabil. Vanligt surfande funkar, men streaming, som Spotify t.ex., har fungerat kackigt. Nu verkar dock även det rulla på.


Det har varit en seg dag. Har inte fått nånting gjort alls, egentligen. Bara varit till och från dagis och lämnat och hämtat sonen, men i övrigt varit som ett kolli. Jag skyller på vädret. Det har regnat mycket idag, och jag blir så ofantligt trött och seg i sådant väder. Det är knappt jag har puls ens. Så idag blev det inte mycket gjort. Typ...ingenting.


Trött är jag nu med, trots att jag gjort absolut ingenting idag. Får nog bli sängen snart.

Förresten, har ni läst om de tre barnen som trillade ur ett fönster på en skola i Stockholm? Den skolan skulle min dotter ha gått i nu, i just den klassen, om vi inte istället hade valt en montessori-skola. Det ena av barnen, Ayub, som klarade sig oskadd från det hela, har dessutom gått på samma dagis som mina barn i Stockholm. Skönt att han klarade sig så bra, och jag hoppas de andra två kommer ifrån det hela utan några bestående mén också.


Nej, bevares väl, det här går inte. Jag måste baske mig gå och sova lite. Godnatt med er!

Av /A - 26 augusti 2009 08:25

Förutom att det är trevligt att gå ner i vikt, så får det lite lustiga effekter på vissa kläder. Som mina linnen, som jag köpte förra sommaren. De blir längre och längre. Förra sommaren var de bara linnen, nu är de...tja, fortsätter jag ner i vikt, så kan jag snart ha dem som klänning. Både ekonomiskt och praktiskt ;-)


Något som är lite mera bekymmersamt är det här med trosor. Man krymper ju ur dem med. Och där kan man ju inte göra så mycket. Dra upp dem högre i sidorna, och låtsas att det är hög skärning på dem kanske? Fast nu börjar det bli svårt även på den punkten. Jag är snart uppe i armhålan nånstans. Dra dem över axlarna kanske, som han där lustigkurren, vad han nu heter? Boris nånting? Äh, jag minns inte. Tycker inte han är speciellt rolig heller, för den delen. Inte alls, faktiskt.


Vart var jag? Jo, just det, trosor. Jag skulle förstås kunna slå en knut i vardera sida av det överblivna tyget, men jag misstänker att det skulle se lite lustigt ut under mina övriga kläder. Nej, det är nog bara én sak att göra - köpa nya. I can totally live with that. Faktiskt. Faktum är att jag förutom skor även har en viss svaghet för snygga underkläder. Det är bland de få saker jag faktiskt gillar att shoppa. Ja, jag provar givetvis aldrig något då heller, skulle inte falla mig in. Men underklädesbutiker kan jag nog faktiskt spendera en hel kvart i, och bara gå runt och titta och klämma lite. Och en kvart för mig, det är jättelänge att spendera på en och samma affär, bara så ni vet.


Mina fötter krymper också. Jag har på senare år haft storlek 39 i skor, medan det jag i normala fall har är 37, med en och annan avstickare till både 36 och 38, beroende på tillverkningsland. Nu börjar skorna också kännas lite stora. Men det gör inte så mycket. Snart är det vinter, och jag behöver ändå köpa nya vinterskor i år. Hoppas jag kan hitta högklackade sådana med gummisula bara. Jag älskar ju högklackat, men utan gummisula är det förenat med livsfara att gå i sådana i skolan. Det är nån sorts polerade stengolv där borta, och man går lite med andakt och känsla även i sneakers över de där golven. För några brutna ben vill jag ju helst inte ha. Inte för att jag skulle bryta något, det gör jag ju aldrig, så mjuk som jag är i kroppen. Men jag kan göra illa mig rejält ändå.


För inte att tala om att man kan ju ge sig fan på att om man skulle göra en sån där dundervurpa nån gång, så händer det givetvis vid sämsta tänkbara tillfälle. Ni vet, när man råkar passera någon som man är lite förtjust i eller när man ska på en jobbintervju eller nåt. Det är ju alltid då det händer, det kan man slå sig i backen på (no pun intended). Och allra helst om man har en kopp rykande hett kaffe i handen också. Jorå, man har allt varit med förr ;P


Hm. Börjar väl bli hög tid att dra sig mot dagis nu...får väl se till att få tummen ur här.

Av /A - 26 augusti 2009 07:42

Oj, vad jag har drömt orolig inatt. Mest om skolan, tror jag. Drömde att terminen hade börjat, men det var inget särskilt som hände. Bara en massa lösryckta fragment av seminarier, studier, klasskompisar och så. Och så drömde jag om M, att hon blev politiker på heltid och satt i riksdagen. Och att hon träffade någon och blev hejdlöst kär ;-) Och så drömde jag om träning, att jag både var på Sats och tränade, och att jag var ute och sprang.


Det var helt enkelt en salig röra av det jag ser för mig för min egen del inför hösten. Ja, frånsett M då, där det hela bottnade i att hon var med i tidningen igår i ett politiskt sammanhang. Fast varför jag drömde att hon blev hejdlöst kär vet jag inte riktigt, men roligt var det.


Jag är trött idag. Trots att jag kom i säng inte alltför sent igår. Ute är det lite grått och mulet, och förmodligen har det regnat nu under morgonen. Hoppas det har gett med sig tills jag avverkat dagisvändan, för jag hade hoppats ta åtminstone en lite längre promenad idag, och kanske även prova på att springa lite. Längtar ju även efter att komma igång med träningen på allvar, inte bara skolan. Och att sluta röka igen. Mina rökstopp brukar jag alltid kombinera med träningstoppar, eftersom det är det mest effektiva sättet att driva ut gifterna ur kroppen, och därmed abstinensen. Det är därför jag alltid haft så lätt att sluta, när jag väl bestämt mig för det.


Nej, hörni, nu är det baske mig dags för kaffe :-)

Av /A - 25 augusti 2009 21:47

Sakta men säkert slår tanken allt mer rot. Omvälvande i sig, men tryggt på nåt sätt också. Det här att veta vad man ska göra med resten av sitt liv. Åtminstone yrkesmässigt. Innebörden är iofs mer än bara yrkesmässig. Den gäller ju även vart jag kommer leva och bo, eftersom det är just här, vid mitt universitet, som jag vill forska. Helst iaf.


Det kan vara svårt att få en forskningsplats vid universitetet, sa Patrik. Det kan vara 10 sökande och bara två platser. Men, sa han och tittade mig rakt i ögonen, vill man lyckas, så gör man det. Ett typiskt mellan-raderna-budskap, som sa "du kan om du vill". Det är väl ett av skälen till att jag gillar honom. Hans förmåga att liksom bara veta hur jag fungerar, vad som triggar mig.


Att jag kan visste jag ju redan. Det var ingen nyhet, jag har aldrig tvivlat på mig själv så sett. Men jag tror även att han ville ge mig lite stöd, säga att han tror på mig. Och det är ju alltid trevligt. Förhoppningsvis innebär det även att han kan tänka sig ställa upp för mig lite då och då i framtiden också, när det känns lite motigt. Det vore uppskattat. Han har ett rakt på sak-sätt som alltid fungerar för mig. Inga krusiduller, inget tjafs, bara raka puckar. Jag hoppas att jag någon dag i framtiden kan kalla honom min vän också, och inte "bara" min professor.


Åh, vad jag längtar efter terminsstarten nästa vecka! Det är en av mina favoritsaker med hösten - att skolan börjar igen. Få återse alla klasskamrater (nästan alla iaf) som man inte sett på hela sommaren, även om vi hållit sporadisk kontakt via FB. Ja, frånsett I då, som jag pratat med ganska frekvent även under sommaren. Oj, vad vi kommer öka Matikums omsättning i kaffeautomaten i höst! ;P Och i höst kommer även goaste M finnas där! Även om vi nu inte kommer läsa samma kurser, så går vi ofta samma dagar, så jag hoppas vi kan hinna med en och annan lunch och fika under hösten. Och ibland kanske lilltösen kan vara en stund med mig, ifall M behöver fria händer eller så. Ja, för jag planerar att befinna mig ganska mycket där inne i Engelska Parken i höst. Det är lättare att fokusera på studierna när man inte är hemma och ser all disk och tvätt och alla sådana vardagssaker som man borde göra också.


Nej, nu ska här fokuseras ordentligt för min del. Jag bör ha högsta betyg i alla kurser (nå, alla de som går att få mer än G i iaf) för att ha en bra chans att ta mig vidare sen. Och jag har ju liksom inte så mycket annat jag behöver lägga tid på. Träningen bara, och så barnen, när de är här. Men även de veckor minstingen är här, så går ju han på dagis på dagtid, och då kan jag ju passa på att åka in och plugga under tiden.


Det kommer bli en hel del roliga saker i höst, tror jag. Vi skal läsa två olika retorikkurser, en talakurs till, och skriva B-uppsats. I talakursen kommer vi ha en kille som är ett riktigt original. Han har en klädstil som inte liknar något annat. Jo, kanske nåt man skulle se i en Jönssonligan-film. Men på nåt sätt passar det honom. Och även om jag bara varit på én föreläsning med honom tidigare, så står det bortom all tvivel att karln är rasande duktig både som föreläsare, undervisare och rent kunskapsmässigt. Jag ser väldigt mycket fram emot den kursen.


Allra första kursen är en kurs i klassisk retorik, med en lärare jag inte haft tidigare, och inte känner till alls. Fast jag ser fram emot den också, och tror nog även den kommer bli intressant. Det är över lag väldigt hög kvalitet på lärare, adjunkter och professorer här i Uppsala, tycker jag.

I slutet på oktober kommer det en kurs i modern retorik, och då får vi Patrik igen, vilket jag också ser fram emot. Han är också väldigt duktig på både att undervisa, samt rent kunskapsmässigt. Och sist men inte minst, så ska vi skriva B-uppsats - och det bästa av allt är att vi slipper göra det som grupparbete! Hurra! Jag föredrar definitivt att göra sådant på egen hand.


Det kommer bli en riktigt bra höst, tror jag. Det ska bli så skönt att få komma igång! :-)

Av /A - 25 augusti 2009 16:04

Efter ett par dagars tystnad, där jag ägnat mig åt tankeverksamhet i första hand, så har jag svaret klart för mig. Jag kommer löpa linan ut. Först en fil.kand i retorik (eller ev. litteratur, beroende på vilket jag är mest road av), därefter en master, och till sist forskning. Om X antal år kommer jag vara philosophie doctor. Känns bra. Mycket bra.


Efter lite fram och tillbaka och några ombokningar hit och dit, så träffade jag Patrik idag (gode gud, vad attraktiv den mannen är! Han får Brad Pitt att se ut som en fågelskrämma. Fast det är klart...det kan vara min ägglossning som talar också *host*), och jag fick lite mera kött på benen kring hur jag ska gå vidare.


Now, Patrik sitter inte i en sits där han kan tala om för mig vad jag ska göra, och bara i begränsad omfattning hur jag ska göra för att uppnå bästa möjliga förutsättningar för att bli antagen till en forskartjänst med tiden, men av någon anledning har jag inga svårigheter att tolka honom. De saker han säger mellan raderna är fullkomligt glasklara för mig, av någon anledning. Måste bero på att båda kommunicerar som retoriker, förmodar jag.


I alla fall, jag kommer hädanefter inte studera dubbelt, utan istället fokusera på höga betyg under studierna som kommer, eftersom det kan väga in sen. Jag kommer dessutom vika av en del från grundutbildningen under termin 5, och bl.a istället för praktik läsa teoretiska ämnen den terminen. Vilka ämnen vet jag inte än, utan det får vi se när jag kommer så långt. Det beror lite på vilket ämnesområde jag kommer fokucera på under min C-uppsats, och inom vilket område jag kommer ta min master.


Nå, jag ska inte tråka ut er mer med det där, man måste nog vara retoriker och akademikerspira för att över huvud taget inse det roliga i det hela.


Annars är det inte mycket nytt att rapportera. Vikten har börjat röra sig neråt igen, efter några dagars stiltje där måttbandet istället berättade för mig vad som pågick. Matlusten lyser fortfarande med sin frånvaro, men det går ingen nöd på mig. Jag är dessutom på god väg att krympa in i nästa storlek kläder, så jag ska nog slippa köpa så mycket nytt iaf.


Utöver det har vardagen återvänt, och det är lämning och hämtning på dagis som gäller varje morgon och eftermiddag.


Ja, det var väl det hela...Nu ska jag vila lite med sonen, och försöka vänja mig vid tanken på att faktiskt veta vad jag ska bli när jag blir stor :-)

Av /A - 23 augusti 2009 19:07

Minstingen och jag tog ett långt bad tillsammans, sedan kröp vi ner på soffan och tittade på tecknat. Jag i min stora fleecemorgonrock, han under en filt. Det var så mysigt att vi toksomnade, båda två. Och sov i 2½ timme...yikes! Nu lär vi ju aldrig somna ikväll!


Jaja, shit happens. Vi får ta det lilla lugna och bara mysa istället, i vår relativt städade lägenhet, där det faktiskt börjar synas att det minskar på grejer. SÅ skönt! Men än återstår det en del innan det börjar likna något på riktigt. Fast det blir nog inte något mer röjt ikväll.


Fick städat upp lite i kaoset i stora garderoben idag iaf, och även om det fortfarande behövs sorteras och slängas en hel del där inne, så går det åtminstone att gå in dit nu. 

Hm...ska nog ta itu med lite stryktvätt ikväll. Strykbrädan är full i kläder som ska strykas, och är lite av en oroshärd i sig själv. Annars blir det nog lugnt. Lite spakväll, kanske? Fick ju inte gjort annat än att färga håret här om dagen. Kan ju vara skönt att få börja veckan med att känna sig lite fräsch.


Från och med i morgon är det tillbaka till vardagen som gäller. Äntligen. Normala rutiner. Dagis, skola och såna saker. Ja, för min del blir det nu inte skola förrän nästa vecka igen, men då kan åtminstone minstingen få komma igång med dagis i lugn och ro, och jag kan få några lugna timmar under dagen för att komma igång med träningen igen. I morgon blir det dock inget mer än promenaderna till och från dagis, eftersom jag har ett möte strax efter lunch. Tror inte jag försöker klämma in träning också i morgon.


Känner mig rätt nöjd med helgen i stort, när jag tänker efter. Fick tvättat en jäkla massa igår, både kläder och filtar och jag vet inte allt. Slängde en väldans massa sopor, bar ner grejer i förrådet, städade, sorterade och fixade i största allmänhet. Ni kan inte ana hur skönt det känns, efter att ha bott i något som känts som ett stökigt förråd.


Känner mig lite sysugen...kan undra om jag skulle släpa fram symaskinen en stund sen? Vi får se. Nu ska det strykas! :-)

Av /A - 23 augusti 2009 12:03

Jag kan bara inte göra mig av med mitt norska medborgarskap. Ju mer jag tänker på det, desto mera fel känns det. Det vore som att offra en bit av sin själ att byta medborgarskap, och jag klarar inte av det. Jag är norska, och stolt över det.


Som "alla" andra norrmän är jag nationalist. Mitt hemland betyder oerhört mycket för mig. Det är mina rötter och det är en del av den jag är. Och som för de flesta norrmän som lever i exil, så är hemlandet och dess traditioner viktigare för mig än det är för de som bor kvar i hemlandet, till och med.


Så...nej. Jag kommer inte byta medborgarskap. Och därmed väljer jag bort kriminaltekniker och förmodligen även en framtid inom politiken. Det får bli den akademiska världen, eller privata näringslivet för min del, helt enkelt.

Ovido - Quiz & Flashcards