Alla inlägg den 25 augusti 2009

Av /A - 25 augusti 2009 21:47

Sakta men säkert slår tanken allt mer rot. Omvälvande i sig, men tryggt på nåt sätt också. Det här att veta vad man ska göra med resten av sitt liv. Åtminstone yrkesmässigt. Innebörden är iofs mer än bara yrkesmässig. Den gäller ju även vart jag kommer leva och bo, eftersom det är just här, vid mitt universitet, som jag vill forska. Helst iaf.


Det kan vara svårt att få en forskningsplats vid universitetet, sa Patrik. Det kan vara 10 sökande och bara två platser. Men, sa han och tittade mig rakt i ögonen, vill man lyckas, så gör man det. Ett typiskt mellan-raderna-budskap, som sa "du kan om du vill". Det är väl ett av skälen till att jag gillar honom. Hans förmåga att liksom bara veta hur jag fungerar, vad som triggar mig.


Att jag kan visste jag ju redan. Det var ingen nyhet, jag har aldrig tvivlat på mig själv så sett. Men jag tror även att han ville ge mig lite stöd, säga att han tror på mig. Och det är ju alltid trevligt. Förhoppningsvis innebär det även att han kan tänka sig ställa upp för mig lite då och då i framtiden också, när det känns lite motigt. Det vore uppskattat. Han har ett rakt på sak-sätt som alltid fungerar för mig. Inga krusiduller, inget tjafs, bara raka puckar. Jag hoppas att jag någon dag i framtiden kan kalla honom min vän också, och inte "bara" min professor.


Åh, vad jag längtar efter terminsstarten nästa vecka! Det är en av mina favoritsaker med hösten - att skolan börjar igen. Få återse alla klasskamrater (nästan alla iaf) som man inte sett på hela sommaren, även om vi hållit sporadisk kontakt via FB. Ja, frånsett I då, som jag pratat med ganska frekvent även under sommaren. Oj, vad vi kommer öka Matikums omsättning i kaffeautomaten i höst! ;P Och i höst kommer även goaste M finnas där! Även om vi nu inte kommer läsa samma kurser, så går vi ofta samma dagar, så jag hoppas vi kan hinna med en och annan lunch och fika under hösten. Och ibland kanske lilltösen kan vara en stund med mig, ifall M behöver fria händer eller så. Ja, för jag planerar att befinna mig ganska mycket där inne i Engelska Parken i höst. Det är lättare att fokusera på studierna när man inte är hemma och ser all disk och tvätt och alla sådana vardagssaker som man borde göra också.


Nej, nu ska här fokuseras ordentligt för min del. Jag bör ha högsta betyg i alla kurser (nå, alla de som går att få mer än G i iaf) för att ha en bra chans att ta mig vidare sen. Och jag har ju liksom inte så mycket annat jag behöver lägga tid på. Träningen bara, och så barnen, när de är här. Men även de veckor minstingen är här, så går ju han på dagis på dagtid, och då kan jag ju passa på att åka in och plugga under tiden.


Det kommer bli en hel del roliga saker i höst, tror jag. Vi skal läsa två olika retorikkurser, en talakurs till, och skriva B-uppsats. I talakursen kommer vi ha en kille som är ett riktigt original. Han har en klädstil som inte liknar något annat. Jo, kanske nåt man skulle se i en Jönssonligan-film. Men på nåt sätt passar det honom. Och även om jag bara varit på én föreläsning med honom tidigare, så står det bortom all tvivel att karln är rasande duktig både som föreläsare, undervisare och rent kunskapsmässigt. Jag ser väldigt mycket fram emot den kursen.


Allra första kursen är en kurs i klassisk retorik, med en lärare jag inte haft tidigare, och inte känner till alls. Fast jag ser fram emot den också, och tror nog även den kommer bli intressant. Det är över lag väldigt hög kvalitet på lärare, adjunkter och professorer här i Uppsala, tycker jag.

I slutet på oktober kommer det en kurs i modern retorik, och då får vi Patrik igen, vilket jag också ser fram emot. Han är också väldigt duktig på både att undervisa, samt rent kunskapsmässigt. Och sist men inte minst, så ska vi skriva B-uppsats - och det bästa av allt är att vi slipper göra det som grupparbete! Hurra! Jag föredrar definitivt att göra sådant på egen hand.


Det kommer bli en riktigt bra höst, tror jag. Det ska bli så skönt att få komma igång! :-)

Av /A - 25 augusti 2009 16:04

Efter ett par dagars tystnad, där jag ägnat mig åt tankeverksamhet i första hand, så har jag svaret klart för mig. Jag kommer löpa linan ut. Först en fil.kand i retorik (eller ev. litteratur, beroende på vilket jag är mest road av), därefter en master, och till sist forskning. Om X antal år kommer jag vara philosophie doctor. Känns bra. Mycket bra.


Efter lite fram och tillbaka och några ombokningar hit och dit, så träffade jag Patrik idag (gode gud, vad attraktiv den mannen är! Han får Brad Pitt att se ut som en fågelskrämma. Fast det är klart...det kan vara min ägglossning som talar också *host*), och jag fick lite mera kött på benen kring hur jag ska gå vidare.


Now, Patrik sitter inte i en sits där han kan tala om för mig vad jag ska göra, och bara i begränsad omfattning hur jag ska göra för att uppnå bästa möjliga förutsättningar för att bli antagen till en forskartjänst med tiden, men av någon anledning har jag inga svårigheter att tolka honom. De saker han säger mellan raderna är fullkomligt glasklara för mig, av någon anledning. Måste bero på att båda kommunicerar som retoriker, förmodar jag.


I alla fall, jag kommer hädanefter inte studera dubbelt, utan istället fokusera på höga betyg under studierna som kommer, eftersom det kan väga in sen. Jag kommer dessutom vika av en del från grundutbildningen under termin 5, och bl.a istället för praktik läsa teoretiska ämnen den terminen. Vilka ämnen vet jag inte än, utan det får vi se när jag kommer så långt. Det beror lite på vilket ämnesområde jag kommer fokucera på under min C-uppsats, och inom vilket område jag kommer ta min master.


Nå, jag ska inte tråka ut er mer med det där, man måste nog vara retoriker och akademikerspira för att över huvud taget inse det roliga i det hela.


Annars är det inte mycket nytt att rapportera. Vikten har börjat röra sig neråt igen, efter några dagars stiltje där måttbandet istället berättade för mig vad som pågick. Matlusten lyser fortfarande med sin frånvaro, men det går ingen nöd på mig. Jag är dessutom på god väg att krympa in i nästa storlek kläder, så jag ska nog slippa köpa så mycket nytt iaf.


Utöver det har vardagen återvänt, och det är lämning och hämtning på dagis som gäller varje morgon och eftermiddag.


Ja, det var väl det hela...Nu ska jag vila lite med sonen, och försöka vänja mig vid tanken på att faktiskt veta vad jag ska bli när jag blir stor :-)

Ovido - Quiz & Flashcards