Alla inlägg under december 2009

Av /A - 23 december 2009 00:46

Helt fantastiskt. Förkylningen tar sig mot nya höjder, och den senaste veckan har jag bara blivit sämre och sämre. Listan på saker att göra inför jul har blivit kortare och kortare, i takt med att jag fått stryka saker eftersom orken inte räcker till.


Det ser ut att bli en jul i sällskap av snorpapper och alvedon för min del. Jaja, vi hade ju ändå bara tänkt ta det lugnt, så det är inte hela världen. Jag behöver bara överleva morgondagen, så är det lugnt sen. Måste ut och handla maten då, tyvärr, eftersom mina pengar inte kommer förrän då. Eller ja, idag blir det ju förstås, klockan är ju över midnatt.


Lite har jag ändock fått gjort:

 

Dotterns kofta ligger på blockning. Bältet är nästan klart också, och det ska sys i två knappar, sen är den helt klar.


 

Första trollkarlscapen är klar. Den andra är tillklippt och nålad, och ska bara sys.


 

Lillebror har också blivit pappersdocka.


I morgon ska det handlas på förmiddagen, men som tur är kommer jag ha två starka karlar med till hjälp. Både äldsta sonen och hans pappa kommer vara med, som tur är. Vi hoppas på att bli klara och hinna hem till strax efter lunch. Sen lär det bli lite vila, innan barnen och jag hjälps åt med att städa undan lite och pynta det sista. Sen ska jag göra Jansson och koka gröt, och när de små somnat på kvällen ska den sista capen sys, klippdockorna ska få lite kläder, och jag ska ev. sy en grej till, om jag orkar. De sista julklapparna ska slås in, och julstrumporna fixas. Det kommer bli rätt lugnt, bara vi kommer hem från stan.


Nu är det dock sovdags. Karatesömn. Var lugn för det.

Av /A - 22 december 2009 10:53

Det visade sig vara en bra grej att jag somnade igår kväll och sov bort halva kvällen. Trots att jag fick sitta uppe halva natten innan koftan var klar (nåja, nästan klar - det ska göras ett bälte till den också, men det går ju fort).


Dels vaknade lillebror ungefär en timme innan jag var klar, och kunde inte somna om, så jag fick jaga in honom i sängen igen flera gånger. Och när jag äntligen var klar och kunde krypa i säng runt 03:30 i morse, så tog det bara 5 minuter, sen vaknade dottern med ont i magen. Sen kräktes hon med 20-30 minuters intervaller ända fram till ½6 i morse.


Så, som sagt, det var tur att jag redan hade hunnit sova en del, annars hade jag nog varit betydligt tröttare idag än jag faktiskt är. Dottern mår dessutom alldeles utmärkt idag, och hade inte heller någon feber eller så inatt, så det tycks inte vara magsjuka. Jag lutar åt att det är förkylningsrelaterat, för hon har en lättare förkylning, och sådana virus kan ju sätta sig lite var som helst i kroppen. Dessutom var det inte så mycket maginnehåll som kom upp, utan det var mest slem.


För övrigt måste jag säga att jag är djupt imponerad över hur dottern skötte kräkningarna inatt. Inte en enda gång missade hon toaletten, utan hon var snabb upp direkt hon kände att det var på gång igen, och hann hela tiden fram i tid. Det är duktigt gjort, för det vet man ju själv hur svårt det är att kontrollera sånt där. När det rasslar till, så är det ju bara att springa. Fast eftersom min sida är den enda där det går att snabbt att kliva ur sängen (andra sidan står in mot väggen), så låg hon där istället så att hon snabbt kunde ta sig upp när hon kände att det var på gång igen. Och som sagt...inte en enda miss, trots att hon måste ha kräkts 8-10 gånger inatt. Imponerande.


Men bäst av allt är ändå att hon tycks må alldeles utmärkt idag. Lite bekymrad har hon dock varit över att kräkningarna skulle fortsätta, inte för kräkningarna i sig, utan därför att hon var rädd att hon inte skulle kunna fira jul då. Men jag har naturligtvis försäkrat henne om att vi kommer fira jul oavsett   

Av /A - 21 december 2009 22:46

I morse fick jag äntligen hem barnen. De små, that is. Den stora kommer hem i morgon. Men de små (som inte egentligen är så små längre) kom idag. Jag blev väckt klockan 8 av ett telefonsamtal, så jag har varit lite trött idag eftersom det blev sent igår.


Dagen har varit bra. Vi handlade på förmiddagen, och gjorde sedan korv med bröd till lunch. Därefter blev det en sväng ut i snön för att åka pulka - vi hade jätteroligt   Därefter blev det städning av större delen av lägenheten, innan jag gjorde pizza åt oss som avnjöts till julkalendern på tv. Sen borstade vi tänder och bytte om till pyjamas, kröp ner i sängen och läste en saga, och sen var det godnatt.


Ungefär där var det det där Ooops'et kom in. För jag toksomnade, jag med. Nerbäddad under dubbla täcken med två barn som låg mer på mig än bredvid mig, så somnade jag så sött så. Varmt och gosigt, ni vet. Sen vaknade jag två timmar senare, och inser att klockan är nästan 22, och att jag inte kommer hinna alla julklappsgrejer som jag hade tänkt fixa ikväll. Så kan det gå.


Jaja, det är inte hela världen. Jag ska göra klart dotterns kofta ikväll, och sonens klippdocka, sen får jag ta resten i morgon. Har ju både morgondagen och dan före julafton på mig, så det är ingen panik. I morgon har jag inte alls mycket på schemat heller, ska bara torka över golven i äldsta grabbens rum och städa lilla hallen, samt göra köttbullar. I övrigt blir det nog lite pulkaåkande i morgon också, men annars är det lugnt.

Av /A - 21 december 2009 00:44

I morgon kommer barnen hem! Hurra, hurra! 2½ vecka av mys, bus och lek innan vi behöver återvända till vardagen - underbart. Och på den tiden ska vi även hinna med julafton, nyårsafton och lillebrors fyraårsdag.


Idag har det varit ytterligare en kreativ dag, om än lite lugnare än igår. Jag är lite matt, dels eftersom jag är inne på 6:e mensdagen och dels pga den här envisa förkylningen som jag dragits med hela hösten, som inte vill släppa taget. Har haft rejält ont i halsen idag också, men jag är åtminstone inte sjuk :-)


Så här har dagens kreativa sysselsättning sett ut:

Tossorna stickades färdigt och syddes ihop...


 

...sen åkte de in i tvättmaskinen en vända, och kom ut så här. Nåja, nästan så här, jag har givetvis format dem efter tvätten.


Andra ärmen på koftan är nästan klar, och i morgon räknar jag med att bli färdig med koftan.


Jag har slagit in en bunt julklappar, och kan konstatera att högen växer allt mer.


 

Och så har jag gjort en klippdocka av dottern. I morgon ska jag göra en av lillebror också, och dessa ska de få i sina julstrumpor på julafton. Med lite kläder till, förstås.


Ja, det är väl i grova drag vad jag har gjort idag. Lite annat småfix har det förstås också blivit.


Nu är det dock sovdags alldeles strax, för barnen kommer hem redan vid 9-tiden i morgon bitti, och då vill jag åtminstone ha puls ;-) Dessutom ska det arbetas hårt i morgon. Det ska städas, och sen har vi en punkt på agendan som är MYCKET viktig. Vi måste...ÅKA PULKA! :-D

Av /A - 20 december 2009 01:26

Dagen har i huvudsak gått i det kreativa tecknet, på olika sätt:


Dotterns kofta, vars framstycke gjordes färdigt igår kväll, fick idag sällskap av en ärm också.


 
Jag har stickat ett par tossor, som i morgon ska få sällskap av ett par till, innan de monteras och åker in i tvättmaskinen för att tovas.


 
Sen tog jag mig i kragen och såg till att få upp ljusslingorna i granen (jag måste ha två eftersom den är så stor), och när jag nu ändå var i farten, så klädde jag den också.


Sen påbörjade jag barnens trollkarlskostymer. Först mall till strutarna, sedan skära ut dem i kartong, klä dem i tyg och till sist montera dem. Det tog lite tid, för det blev en del pyssel. Jag målade även trollstavarna. I morgon ska det göras två stycken cape också i samma tyg.


 

Och så har jag tillverkat en väggficka åt storebror. Blev lite pyssel med den också, med allt som skulle nålas och strykas (alla fickor har extra tyg i sidorna så att de inte är platt sydda mot bakstycket, och rymmer därför mer. Men det blev ju lite extra jobb då).


Och sist men inte minst måste jag bara visa ett helt annat hantverk, som det inte är jag som gjort:

Hardangerbroderad julpynt.


Min syster gör de vansinnigt fina hardangerbroderade brickorna som hänger i min gran. Jag får en varje år, och nu har jag tre. Kan det måhända tänkas att det blir en fjärde i år? ;-) Jag hoppas det, för det var vad jag önskade mig iaf.


Nu får det dock vara bra för idag. Nu ska det sovas lite, och i morgon blir det nya kreativa insatser. Natti!

Av /A - 19 december 2009 12:26

Jag kom att tänka tillbaka på barndomen, och vad jag lekte då. Det som slår mig är att det var inte särskilt mycket "tjejiga" lekar jag ägnade mig åt, utan jag föredrog de "grabbiga". Jag sköt med slangbella och pil och båge, lekte med bilar, klättrade runt på farliga ställen, lekte spion och jag vet inte allt. Mamma, pappa, barn-lekar t.ex uteblev nästan helt. Eller rättare sagt - jag föredrog att leka mamma-barn bara, de få gångerna jag lekte sådant. Ingen pappa.


Sen blev jag äldre, och Barbie-dockan gjorde ett gästspel när jag var i åldern 9-11 år. Och samma sak upprepade sig. Visst klädde jag Barbie snyggt i fina, tjejiga kläder, men aldrig i syfte att impa på Ken. Nej, jag försökte istället ge henne en egen stil, och tillverkade en hel del coola kläder åt henne. Och jag lekte aldrig någonsin att Barbie blev kär i Ken. Däremot lekte jag motsatsen, att Ken blev kär i Barbie. Och konsekvent avvisad, stackars sate. Ken hade det inte lätt innanför mina väggar    Det var Barbie som var stark och cool, som antingen var en äventyrare eller också framgångsrik karriärkvinna. Ken var mest bara a pain in the ass, som gnällde över att han inte fick tillräckligt mycket uppmärksamhet, tills att Barbie helt sonika sparkade ut honom. Ut ur sitt hus och ut ur sitt liv.


Man kan ju undra vad det här säger om mig som person egentligen. Uppenbarligen var jag inte särskilt impad över mäns förmågor och kapacitet ens som barn, och under de senaste 20 åren som vuxen har jag ju bara fått det hela bekräftat. Män är precis sådär som jag föreställde mig dem på den tiden. Krävande, hjälpbehövande, beroende. Weird. Kan det verkligen stämma? Eller är det bara jag som har otur? Drar jag till mig sådana män? (förmodligen).


Jaja. Lite lustigt är det iaf. Jag har inte förändrats mycket de senaste 30 åren på den där punkten. Jag ser alltid mig själv som den starka, som någon sorts superüber-Barbie, där alldagliga Ken inte har en chans. Jag lever på mina villkor. Någon annan får tvätta Kens kalsonger och ge honom avsugningar så att han känner sig älskad och som en riktig man. Jag har roligare saker att göra   Och just nu befinner jag mig vid en punkt då jag återigen skattar mig SÅ lycklig att jag är singel. Måtte det vara för evigt!

Av /A - 19 december 2009 01:14

...men jag har ingen lust, trots att jag är dödstrött. Jag vill sitta uppe och sticka, äta pepparkakor och dricka glögg i mitt halvjuliga hem med tyger och garn och kakburkar och en oklädd gran och julstjärnor och en väldans massa disk. För inte att tala om travarna med skolböcker, romaner och stick- och handarbetsböcker som gör halsbrytande balansövningar på mitt vardagsrumsbord. Tror jag. Jag är inte alldeles säker längre på att det är ett vardagsrumsbord där under. Det skulle lika gärna kunna vara...en ko. Eller nåt.


(nej, glöggen är faktiskt alkoholfri - hur så?)


Jag hittade något roligt idag. En kusin som jag inte sett eller pratat med på närmare 20 år. Hur kul som helst! Och lite svindlande att han idag är en vuxen man på 29 år, snart 30, som ska bli pappa i början på februari. Jag minns ju honom som den där gängliga 8-9-åringen som sprang runt och skrek "jag är Tarzan i underbyxorna!" (fast på norska då förstås) och sjöng julsånger om Tarzan som sköt flugor med pil och båge (hans fascination för Tarzan är väl något liknande det min yngsta har för Spindelmannen förmodar jag). För övrigt har han världens vackraste ögon. Mamman är från Sri Lanka, så han är mörkhyad och har helt mörkbruna ögon, med världens längsta ögonfransar. Som brunnar. Minns hur jag kunde sitta i evigheter och titta på de där vansinnigt mörka ögonen med de enormt långa ögonfransarna när han var en liten baby. Och nu får han snart en egen baby - weee! Surrealistiskt, minst sagt.


Neee...om man skulle ta lite mera glögg. Och kanske en pepparkaka till. Och sticka lite mer på dotterns kofta kanske? God natt på er!

Av /A - 18 december 2009 18:56

Shoppingdag idag. Nå, delar av dagen iaf. Förmiddagen ägnades åt att göra klart systers julklapp, innan jag åkte iväg och postade den, och därefter drog vidare till stan. Där blev det en sväng till skolans bibliotek för att lämna tillbaka lite böcker, sen vidare till Ohlssons Tyger, Yll & Tyll och Upsala Färg. Alla mina tre favoritaffärer på én och samma dag - inte ofta man gör det ;-)


På Ohlssons Tyger hittade jag det perfekta tyget till barnens trollkarlskostymer, som ska ligga i lådan med utklädningskläder. Det blev även en bit stadigt, svart tyg till väggficka åt äldsta sonen, lite vliesofix och guldband till kostymerna. Sen bar det av till Yll & Tyll, där jag handlade lite garn, som ska bli två par tovade tossor, samt några knappar. Och idag först insåg jag att man fick studentrabatt där - efter att ha varit kund hos dem i åratal, och student i 5 år...yeay. På tiden man upptäckte det dårå - med de mängder garn jag har för vana att handla, så gör de där 10% rätt mycket.


Till sist blev det en sväng in på Upsala Färg, där jag köpte en stor bit kartong för att göra trollkarlshattar av (typ som stjärngossestrutar, som jag ska klä med tyg), ett paket med tre rundstavar (två ska bli trollstavar, den tredje ska vara till upphängningen till väggfickan), och lite lim. Jag har spenderat hejdlöst mycket pengar (nåja, med mina mått mätt iaf), men nu har jag allt hemma som fattades till julklapparna. Nu är det bara det roliga kvar - tillverkningen!   Ikväll är det stickningen som gäller, och i morgon har jag planerat en sydag.


Dagens roliga bonus: Jag skickade ju in några synpunkter på ett par noveller till en undersökning igår, något som var frivilligt. Idag fick jag ett tackmail från en av dem som håller i undersökningen, och det visade sig att jag kommer få en biobiljett för besväret. Nice. Blir ett biobesök någon gång i januari då.

Nu blir det däremot glögg, pepparkakor och lite stickning.


Kartong, tyger, garn. Nöjen, helt enkelt!   

Ovido - Quiz & Flashcards