Alla inlägg under december 2009

Av /A - 18 december 2009 02:37

Jag borde ha sovit för länge sedan, men istället har jag försökt hinna klart med systers julklapp. Nu är det lyckligtvis inte så mycket kvar, men det får bli i morgon förmiddag, så kan jag skicka den på eftermiddagen.


Det har varit en skum dag. Känns inte som jag har fått gjort någonting alls. Förvisso skrev jag ihop några sidor synpunkter på ett par noveller till en undersökning i förmiddags, samt ett långt mail med en utvärdering av höstterminen till studierektor. Sen har jag plockat lite, flyttat lite möbler, satt upp granen (men inte klätt den ännu) och jag har plockat undan det mesta av pepparkakorna från igår. Fyra proppfulla kakburkar blev det, men jag har fortfarande tillräckligt mycket kvar för att fylla minst en burk till. Måste bara hitta en...


Har dragits med huvudvärk hela dagen, och mått allmänt risigt. Är fortfarande förkyld och snorig (det verkar aldrig släppa taget), och min sena mens gör att jag känner mig minst sagt knäckt. Det blir alltid så när jag går över tiden. Hur som helst, jag tänker inte stressa med de julklappar som är kvar - eller rättare sagt minstingens Spindelmannen-tröja, som är den jag riskerar att inte bli klar med om jag ska fortsätta vara så här risig. Det är faktiskt inte hela världen om han inte får den just på julafton, för han fyller ju år 4 januari och kan få den då istället. Och julklappar lär det bli så det räcker och blir över ändå. De flesta övriga är ju i stort sett klara redan.


Nu ska jag dock försöka sova lite, så får vi hoppas att kroppen stabiliserat sig en smula tills i morgon, när jag måste åka in till stan en sväng.

Av /A - 16 december 2009 23:26

Jag har fullt upp om dagarna med julförberedelser av olika slag, så jag har inte prioriterat bloggen så mycket...Här är lite av det jag ägnat mig åt:


 
I måndags blev det ännu mer Lucia-firande. Här är sonen som tomte på sitt dagis i Stockholm.


Några av barnen på dagiset i Stockholm. Sonen vägrade dock vara med när allt kom omkring, och stod istället och tittade på med oss.


Efter sonens Lucia-firande bar det av till dotterns skola, för nästa omgång. Där inleddes det med pepparkakor...


...sen kom tomtarna...


...sen kom mössen...


...och till sist Luciorna och stjärngossarna. Min flicka står alldeles till höger om den stora Lucia-tjejen.


Min fina Lucia i mitten :-)


Lite roligt var det med läraren som kom fram till oss efteråt och sa "Hon har inte mycket scenskräck, den där!"   

Resan tog hela dagen i anspråk för mig, men jag fick åtminstone påbörjat det som ska bli (förhoppningsvis) lillebrors Spindelmannen-tröja under alla resor. Jag har bara kastat på till den utan att göra mönstret, men det ordnar sig nog.


Gårdagen fylldes i huvudsak av julklappstillverkning. Syrrans julklapp fick en hel del uppmärksamhet, men den kan jag förstås inte visa bild på här. Jag stickade även klart äldsta sonens julklappströja, och påbörjade monteringen av den. Idag blev den klar och ligger nu på blockning:


 
Storebrors tröja blockas. Kass bild tyvärr, eftersom jag hade så dåligt ljus inne i rummet, så jag får återkomma med en bättre bild så småningom.


Idag blev det lite disk och undanplockande på förmiddagen, och så monterade jag som sagt klart storebrors tröja. Tog även en sväng på affären och hämtade ett paket, och fick njuta av både solsken och snö - very nice!

Eftermiddagen har ägnats åt syrrans julklapp igen, och jag räknar med att bli klar med den under morgondagen. Den är rätt så tidskrävande. Men bra blir det!


Ja, och så har jag tvättat kläder och fått ränna ut i tvättstugan sjuttioelva gånger. Skönt att ha fått undan ett lass nu, så kan jag tvätta någon maskin här och någon maskin där sen bara, dagarna innan julafton. Men nu är iaf alla sängkläder och filtar och sånt klara.


Och sist, men inte minst, så har jag tagit itu med den där gigantiska pepparkaksdegen som jag hade i kylskåpet. Det är andra pepparkaksbaket för iår, och jag har aldrig bakat så mycket pepparkakor i hela mitt liv. Tror det måste ha blivit flera hundra iår. Och så pepparkakshuset, förstås. Och släden. Som kommer få ett par renar nu också, efter att Super-Annika under pysseldagen ritade ihop världens fiffigaste pepparkaksmall för renar. Jag är fortfarande imponerad, kan jag säga - därav namnet "Super-Annika"   Jag ska visa er i morgon hur det blir, när jag fått satt ihop dem som de ska vara.


Ca sju miljoner pepparkakor. Och jag som inte ens är speciellt förtjust i att baka pepparkakor (det tar ju en halv evighet!), jag tycker bara om att äta dem   


Ja, ungefär så har det sett ut de senaste par-tre dagarna. Jag har firat Lucia fler gånger iår än någonsin tidigare, och jag har bakat mer pepparkakor än någonsin tidigare. Och nu hägrar en varm, välbehövlig dusch för min stackars schletna lekamen. Som inte är så vansinnigt schleten pga pepparkaksbak och julklappstillverkning, men desto mera av min mens som behagade komma igår eftermiddags. I told you, didn't I? Och vet ni vad som är extra fascinerande? Tydligen blev det nymåne kl 13:03 igår, och mindre än en timme senare fick jag mens...det ni! Fascinerande!


Nåväl. Varm dusch härnäst, alltså. G'natt på er!

Av /A - 14 december 2009 00:14

Så var Lucia-söndagen över. Och den tredje söndagen i advent. Det har varit en produktiv dag. Jag gjorde klart uppsatsen, och den är nu inskickad. Har haft äldsta sonen här också, som också hade lite skolarbete att göra. Han skulle skriva en deckare på 3 sidor i svenska, men det satt långt in att skriva den. Han har dragit ut på den läääänge, och nu var det hög tid att bli av med den. Så jag hjälpte honom. Inte med själva skrivandet, utan delade med mig av lite skrivtekniska tips, förklarade hur man bygger upp en berättelse, och hjälpte honom vidare när han körde fast.


Är det något jag kan, så är det ju sånt där. Men det som var roligast av allt idag var att se hur jag faktiskt konkret kunde hjälpa honom vidare, hjälpa honom hitta infallsvinklar, idéer osv. Jag dikterade inte hans berättelse, inte en enda stavelse, utan han skrev allting själv. Och det blev faktiskt riktigt, riktigt bra. Sonen kände sig också nöjd med det han hade åstadkommit, och det var så roligt att se hans lättnad över att bli klar med uppgiften, samtidigt som det verkligen syntes hur nöjd han var med den. Det fick mig att känna att det kanske inte vore så dumt att undervisa ändå *s*.


Sen åt vi en sen middag, i sällskap av Lucia-kören i Växjö på SVT1, och så tände vi det tredje ljuset i adventsstaken. Very nice!


 
Lucia-kören i Växjö Domkyrka.


Jag hade egentligen tänkt baka pepparkakor ikväll, men jag har varit så extremt trött, så jag har mest bara tagit det lugnt och stickat lite, samt scannat in den där artikeln till uppsatsen (vilket tog nästan en halvtimme med mitt kassa program). Och så har jag förberett lite inför morgondagen, när jag ska åka till Stockholm och titta på barnens Lucia-firande där. Kameran är laddad och klar, remsan framplockad, resestickning planerad osv.


Egentligen borde jag gå och sova nu, men jag ska faktiskt sitta uppe en stund till. Jag kan sova länge i morgon om jag vill, för jag behöver inte åka hemifrån förrän vid lunchdags. Så jag ska titta lite på The Holiday och roa mig med the kitchener stitch en stund   

Av /A - 13 december 2009 17:01

Uppsatsen är klar. Bara sådär. Precis som hemtentan, så var den plötsligt bara...klar. Färdig. Done. Det känns som att avslutet kom lite överrumplande på mig, rent av. Jag var inställd på att behöva sitta till sent inatt med den. Minst. Men nejdå. Den är klar. För en bra stund sedan, dessutom. Det enda som återstår är att scanna in artikeln jag utgått från.


Så...vad nu? Tja, lite matlagning och lite disk, och sen ska jag väl baka lite pepparkakor. Och ta ett bad. Jag kan faktiskt ta det rätt så lugnt resten av dagen!   


I morgon blir det Stockholmsresa, för att gå på barnens Lucia-firande där. Först kl 15 på sonens dagis, och sedan 17:30 på dotterns skola. Vilket innebär att jag får åka redan vid 13:30-tiden, och inte kommer vara hemma förrän runt 21-tiden på kvällen. Jag får med andra ord ta med mig någon av mina julklappsstickningar, så att jag inte förspiller tid i onödan   


Nej, mat var det. Hemgjorda köttbullar står på tapeten idag!   

Av /A - 12 december 2009 23:42

Huuu...idag har jag hållit på ett okänt antal timmar med uppsatsen. Är den klar? Inte riktigt. Det återstår ett par punkter, men inga omfattande saker. Däremot är den på tok för lång, lustigt nog (alla andra har motsatta problemet, verkar det som), så i morgon får jag ta yxan fatt och kapa lite (mycket) på den.


Nu får det dock vara bra för ikväll. Nu ska jag titta på tv en liten stund, och greja lite med syrrans julklapp, så att den blir klar nån gång, och sedan är det sängdags. Borde ha bakat lite pepparkakor idag också, men jag hann bara inte. Vi bakade några igår kväll, men jag har fortfarande en jättedeg i kylen som behöver bakas ut. Jaja, kanske hinner i morgon.


 
Pepparkaksbagaren är redo!


En lycklig pepparkaksbagare   

Av /A - 11 december 2009 13:37

Voj, voj, sicket ös det har varit idag. Eller nåja, det har varit fullt upp iaf.


Vi inledde dagen med att infinna oss på dagis kl 8 i morse, där det skulle firas Lucia. Barnen var sååå söta! En massa tomtar och Lucior, och en och annan pepparkaka också. Och de var jätteduktiga att sjunga, både svenska och engelska Lucia-sånger (och nån julsång också). Sen gick vi in och fikade på pepparkakor och bullar som barnen själva hade bakat. Jättemysigt!


 


 


 


 


 


 
Här har vi min grabb mitt i bilden :-)


Tyvärr är inte min kamera gjord för att klara av det avstånd och den brist på ljus som det var i morse, så bilderna är därefter.


Efter fikat åkte jag in till stan för att göra lite mer research till uppsatsen. Passade även på att prata ut med M under tiden jag åkte in, så nu är den saken också utrett. Rätt bra gjort av oss, tycker jag, med tanke på att den ena är gravid och hormonstinn av den anledning, och den andre har PMS så det visslar om det just nu, och är hormonstinn av den anledning   


Sen blev det en sväng på Carolina Rediviva, där jag sprang rakt in i nästa Luciafirande. Uppsalas Lucia med tärnor sjöng i A-salen (tror jag den hette), så jag stannade till och lyssnade lite, innan jag med en bibliotekaries hjälp hittade fram genom trappor, gångar och dörrar till tidskriftsläsesalen, och där kunde påbörja dagens första omgång research.


Efter Carolina bar det direkt bort till universitetet och Boye-biblioteket, där de böcker jag skulle granska fanns för utlåning istället för läsex, så jag passade på att låna med mig dem för att i lugn och ro granska dem. Sen blev det en snabb vända in på Ica för att handla kokosmjölk, eftersom det var helt slut på vanlig kokosmjölk i vår affär här ute. Man kan ju undra varför? Vad är det ungdomarna tillverkar som kräver sådana mängder kokosmjölk plötsligt? För inte kan väl alla samtidigt ha kommit på att de ska laga thaimat? Mystiken tätnar...  


Anyway. Väl hemma tog jag tag i hushållet en snabb sväng, och sprang med sopor, plockade leksaker  dammsög och omhändertog en laddning disk av modellen Gigantus Enormus. Sen blev det en halvtimme läsning av de böcker jag hade lånat, innan jag tog itu med att göra pepparkaksdeg, som vi ska baka av ikväll.


Ja, i grova drag är det så min dag har sett ut. Kanske kommer det även hinnas med att klämma in en snabbfika med Emmie under de närmaste par timmarna, även om det är tveksamt. Vi har lite tighta marginaler idag, båda två. I vilket fall ämnar jag nu sätta mig på min breda bak en halvtimme och dricka kaffe, njuta av de sista solstrålarna och de enstaka snöflingorna som virvlar runt där ute, innan jag beger mig till dagis för att hämta minstingen.


Av /A - 10 december 2009 21:25
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av /A - 10 december 2009 17:46

Sakta men säkert växer uppsatsen fram. Fast jag tycker jag har ägnat tusenfalt mera tid åt alla teknikaliteter runt omkring, och till research, jämfört med den tid jag lagt ner på att faktiskt skriva. Den sistnämnda är praktiskt taget obefintlig.


Dock har jag stolpat upp flertalet av alla de saker som ska tas upp till diskussion och analys, så i grund och botten handlar det ju mest om att "connect the dots" just nu.

Fast nu på eftermiddagen har det känts segt igen. Dras med konstiga smärtförnimmelser överallt i kroppen, som jag först tog för att vara tillfälliga hugg av smärta i muskelfästen när jag t.ex suttit snett. Fast det verkar inte heller stämma riktigt.


Det kanske hör ihop med förkylningen jag inte riktigt blir av med? Eller är någon sorts "rest" efter baconhostan? Fan vet. Irriterande är det iaf, när det plötsligt känns som om någon kör in en spik i mig, och man hoppar till av lika delar smärta och förvåning. Mycket störande när man sitter och koncentrerar sig. Men man får väl vara glad att man inte är sjuk längre iaf (förkylning räknas inte, tycker jag).


Gissa om jag längtar efter måndag eftermiddag, när uppsatsen är inlämnad! Ska bli så skönt att bara ta det lugnt och ägna sig helhjärtat åt julklappstillverkning   Fick ju garnet som saknades till de två äldstas tröjor igår, så nu är det bara att tuta och köra - efter att uppsatsen och syrrans julklapp är klara, förstås. Syrrans julklapp kan jag tyvärr inte visa er förrän efter julafton dock, eftersom hon läser min blogg (Heia Rita!).


Jag har haft stora problem med cirkulationen sedan jag åkte på baconhostan förresten, och blir iskall för minsta lilla. Sitter jag stilla i ett riktigt varmt rum, så blir jag iskall om extremiteterna i vilket fall, något jag aldrig haft problem med tidigare. Man kanske ska vara glad att man har en massa disk som måste omhändertas?   Då slipper jag åtminstone frysa om fingrarna - alltid något.


I morgon ska det vara Lucia-firande på dagis här, och vi har plockat fram tomtedräkten (sonen ville vara jultomte, och tur var ju det, för jag hade varken Lucia eller pepparkaksutstyrsel). Kl 8 ska barnen sjunga för oss vuxna, och sedan ska vi fika på lussebullar som barnen bakade igår. De har övat på sånger också, och sonen är jätteduktig.


Nehepp. Om man skulle gå och beta av lite disk då...Behöver få lite bänkplats, så att jag kan baka farmors julbröd ikväll   

Ovido - Quiz & Flashcards