Alla inlägg under mars 2009

Av /A - 6 mars 2009 13:00

Bah. Får inte mycket gjort idag. Åtminstone inte i studieväg. Känner mig trött igen, och det är bara att inse att den förlamande tröttheten som drabbat även mina barn är "något som går". Det och den här febern som just kommer och går. Bara precis tillräckligt för att man inte ska vara i högform, men utan att däcka en helt. Jaja, jag får väl plugga så gott det nu går sen ikväll, när barnen somnat. Just nu är det livat värre här hemma, givetvis.


Dottern har iaf kommit hem, och hon är den av oss som mår sämst. Sen är det minstingen, som då och då måste ligga ner och vila. Sen jag, som mest bara har svårt att hitta ork och engagemang för saker och ting, och som bara vill sova hela tiden. Men jag har iaf fått handlat, diskat, röjt lite och packat upp några lådor och tömt några säckar. Och jag har även hittat den där sushiboken jag visste att jag skulle ha någonstans, så på söndag blir det sushitillverkning här efter att barnen åkt till sin pappa.


Annars så har jag beställt en av böckerna till nästa retorikkurs, samt bokat biobiljett. Tänkte att jag skulle gå och se Milk efter tentan på tisdag. Och på fredag har Che - Argentinaren premiär, som jag också är sugen på att gå och se. Tvåan, Che - Gerillaledaren, har premiär 17. april.


Nu får det vara nog slöat här. Det finns en lasagne att tillverka! :-)

Av /A - 6 mars 2009 08:17

Vaknar och känner mig ledbruten, men hyggligt utsövd. Slocknade på soffan igår kväll, bredvid minstingen, som somnade redan kl 17 igår. Vaknar till vid 4-tiden, och efter en stund vaknar även sonen. Han vill ha saft, men jag orkar bara inte kliva upp, så jag ber honom gå och hämta juicepaketet han har står i kylen. Stänger av tv'n medan han gör det. Tittade på film igår och den stumma bilden från dvd'n hänger kvar på skärmen.


Sonen drar i sig juicen, och vi lyckas somna om igen. Jag sover oroligt. Drömmer om Petri. Söta, rara Petri. Konstiga, passionerade, erotiska drömmar. Jag har ägglossning idag, det märks.

Vaknar vid 6-tiden igen, och kollar mobilen. Har ett missat samtal och två sms jag inte svarat på. Exet har messat, Björn har ringt. Suck. Orkar inte med någon av dem just nu. Exet är ett av skälen till att jag inte är online särskilt mycket på msn just nu. Han och en annan tjej, som jag inte heller riktigt orkar med just nu. Så jag är mestadels offline. Ledsen, mina övriga vänner...skicka sms eller mail om ni vill nå mig just nu. Eller kommentera här.


Kliver upp till sist och drar igång datorn, medan sonen och jag delar upp det som är kvar av äppelpajen mellan oss till frukost. Nyttiga mamman slår till igen. Nåja, han fick ju faktiskt välling innan dess. Och det är ju inget vi gör varje dag. Dåså. Lite fredagsmorgonlyx bara.

Skummar igenom några av favoritbloggarna lite snabbt. Några har inte skrivit något sen sist jag var in, andra har bloggat om kläder, gravidmagar, bröllopssjalar och metastaser i levern. Eventuella metastaser i levern, that is. Har följt Lotta Gray ett tag nu. Vi har jämngamla barn. Hennes Lennox är jämngammal med min Benjamin. Vi sliter båda med det ofantliga 3-årstrotset nu, men sen upphör likheterna. Jag har inte cancer, behöver inte oroa mig för metastaser i andra organ.


Borde bada, eller åtminstone tvätta håret. Borde gå ut i tvättstugan. Borde röja. Borde plugga mera. Orkar inte riktigt. Det är som om kroppen helt enkelt tagit lite time out den här veckan. Jag behöver förmodligen det. Försöker fokusera på att läsa till tentan, och att roa mig med matlagning och bakning. Lasagne idag. En god sallad till det. Kanske ett glas vin? Vi får se. Funderar på att göra en fruktsallad till efterrätt idag. Lite nyttigt som motvikt till alla bakade sötsaker den här veckan.


Får hem dottern senare under dagen. Hon har varit hos sin pappa i Stockholm sen i förrgår kväll. Äldsta sonen har jag inte sett på ett tag nu, kan undra om han kommer nåt i helgen?

I morgon har jag förresten varit rökfri i 3 veckor - yeay me! Och den 14 mars rökfri en hel kalendermånad. Det går framåt. Tänker sällan på rökningen. Någon enstaka gång har jag varit röksugen, men det har varit snabbt övergående. Trots att jag storrökte. Ett paket om dan. Och trots att jag bara la av tvärt, utan några som helst hjälpmedel. Jag har haft tur. Eller om det är min envishet som talar, kanske *s*.


Slöhögsfredag. Lullar runt i samma röda, mjukisbrallor som igår, samma svarta raggsockor, samma svarta t-shirt med texten "Högskolan i Gävle". Håret slarvigt uppsatt med en stor klämma, och osminkad. Väntar på att kaffet ska bli klart, har inte orkat koka förrän nu. Slö, slö, slö. Vill mest av allt krypa ner i soffan med stickningen, och inte alls plugga inför tentan på tisdag. Men jag måste. Sju miljarders uttryck att hålla reda på och kunna utantill. 


Ute är det grått, trist och blött. Vi har haft väldigt mycket milt nu, men det hade gärna fått vara mer. Jag bryr mig inte så mycket om att det blir blött och skitigt, däremot irriterar det mig att det blir is överallt. På gångvägarna alltså. Och så grusar de på det, vilket bara leder till att det blir strängar av grus ovanpå isen, när den sköljs runt och bort med smältvattnet. Så det får gärna vara mera milt, så att isen på gångvägarna försvinner. Eller också kanske jag skulle börja skridskoträna där istället.


Söndag om 3 veckor går vi över på sommartid, och då är det officiellt vår, i mitt tycke. Och två veckor efter det igen är det påsk. Har börjat spåna lite på påskpyssel åt barnen...Funderar på att köpa äggkoppar från Panduro som de kan få måla, samt köpa lite filt att göra en tavla med påskfigurer på. Klippa ut lite kycklingar och sånt som de kan få limma på nån lämplig bakgrund. Sen har vi ju textilfärger också. Kanske skulle låta dem göra en varsin duk eller nåt.


Ska prata med min första ex-svärmor också, och fråga om receptet på hennes laxgryta som hon alltid brukar göra på påsk. Vi brukar normalt sett inte fira påsk så himla mycket, men iår tänkte jag faktiskt göra lite av det. Saknar dock fortfarande den norska tv-påsken, med den obligatoriska påsk-krim-serien på tv. Det är det som först och främst är påsk för mig. Det och att läsa och sticka och bara ta det lugnt. Åka skidor i solskenet. Såna saker. Det är vad jag förknippar med påsk.


Nej, jag kanske skulle samla mod och ork att pallra mig bort på affären. Behöver handla till vår lasagne och tillaga den under dagen. Lasagne är alltid godast när den fått stå till sig lite innan den serveras.


Ha en bra dag, people :-)

Av /A - 5 mars 2009 20:19

Är på tok för trött för att orka blogga ordentligt idag heller. Ni får nöja er med lite snabba bilder bara:


Dagen har ägnats åt tentaplugg...


...och stickning. Här en fuskkrage, som dottern tjatat om hur länge som helst, och som jag äntligen fick tummen ur och stickade idag. Den är förstås oblockad på bilden.


Ärm nr 2 på min Ruby är påbörjad...


...och jag har kommit igång med Februarisockorna.


Utöver det har jag bestämt att årets julklapps-stickprojekt åt dottern ska bli den här:


...fast i det här garnet:


Mycket färg är det just nu...:-)


Nu ska jag skölja upp fuskkragen, blocka den, och sen tror jag banne mig jag ska försöka sova en stund. Natti!

Av /A - 4 mars 2009 19:35

Nästa tisdag är det stor tenta i retorik, och just nu kretsar givetvis mycket kring detta. Vi har ungefär 200 olika ord och uttryck vi ska kunna utantill och även kunna applicera på olika typer av text. Ord som dessa:


Epifor - Samma ord i slutet av en sats eller mening.

Entymem - Ofullständig syllogism. Premisser saknas.

Perspicuitas - Språkets klarhet och genomskådlighet, att man förstår vad som menas.

Synekdoke - (Trop) En del representerar en helhet.

Aposiopesis - (Figur) Känslomässigt avbrott.

Hyperbol - Medveten överdrift i uttryckssättet.


Glasklart, eller hur? *s*.


Dagens engelska ord, förresten:

Proverbial - ordspråksmässigt, ordspråksartad etc.

Jag vet inte varför, men just det ordet envisas med att dyka upp i mitt huvud hela tiden...


Nå, nog om det. Innan jag återgår till att plugga termer, så ska jag visa er vad som hamnade på min önskelista idag:


Vill ha! Finns hos Ellos.


Och sen en bild jag tyckte var oemotståndligt söt, som kom som en del av ett kedjemail:



Så. Roligare än så blir det inte från min sida idag, för nu ska det pluggas! :-)


Av /A - 3 mars 2009 20:25

För första gången på aldrig så länge har jag faktiskt kvällskänsla. En känsla av att det är kväll, av att varva ner efter en lång dag, av att...inte vara totalt uppe i varv hela tiden. Känns oerhört skönt, faktiskt. Samtidigt är jag sanslöst trött idag. Tog ett tag att somna igår kväll, och barnen vaknade jättetidigt idag, så det blev inte fullt så många timmars sömn som jag skulle behöva.


Jag är egentligen alldeles för trött för att orka blogga, så istället ska ni få se lite bilder från dagen:


Några nystan Karisma har letat sig hem till mig, och ska bli dessa strumpor åt Michis. Med på lasset följde strumpstickor i trä :-)


Även garnet till februarisockorna har hittat hem idag. Jag är helt klart inne i ett turkost skov just nu...


Tyget jag pratade om igår, som jag föll handlöst för. Kom till Ohlssons Tyger strax efter öppningsdags idag, och fick närapå hjärtsnörp när tyget inte längre fanns i skyltfönstret. Men som tur var låg rullen på disken när jag kom in, och jag kunde lägga vantarna på de sista 190 centimetrarna som fanns kvar av det. Även två stora innerkuddar, samma modell som jag köpte igår, följde med hem.


En stolt kille med sin Asa-loppsmedalj.


Och en stolt tjeja med sin medalj.


Dottern har helt på egen hand designat och tillverkat en Mimmi Pigg-rosett :-)


Minstingen är inte så liten längre...


Vi bakade citronkaka med citronglasyr. Gott, men nu vågar jag banne mig inte ställa mig på vågen längre...;-)


Nu väntar jag mest bara på att minstingen också ska somna (dottern sover redan), så att jag får lägga mig i ett bad och därefter gå och sova, jag med.



Av /A - 3 mars 2009 07:04

Kuddarna är provsuttna och godkända *s*.


 

Av /A - 2 mars 2009 21:39

Om ni visste vad trött jag var när jag vaknade i morse...ojoj, det var knappt jag hade puls ens. Men jag tog mig upp, satte mig med dagens redovisning på én gång, samtidigt som barnen började vakna till. Det stod dock klart rätt snabbt att dottern skulle behöva en lugn dag till för sin mages skull. Det har inte varit några kräkningar på flera dagar nu, men oj, vad hon är lös i magen. Så nu var goda råd dyra. Dagis var inte riktigt lämpligt, även om hon rent tekniskt är frisk, och jag kunde inte riktigt vara borta från skolan idag. Lösningen: Uppfylla dotterns önskan sen ett par år tillbaka om att få följa med mamma till skolan en dag.


Dottern har således avverkat sin allra första skoldag någonsin idag, och inte på vilken nivå som helst, utan på universitetet ;P Inte illa pinkat för en 5-åring - hehe. Patrik, min lärare alltså, was a good sport, och tillät mig att ha tösen med mig, och det hela förlöpte faktiskt ganska bra. Jag tror inte det var någon som störde sig nämnvärt på att hon var med, och det var inga problem att genomföra redovisningen heller.


Efter skolan, som slutade vid 12 idag, så gick vi ner på stan för att inhandla kuddar och tyger. Barnen ska nämligen ha sittkuddar på samlingen på dagis, och därmed fick jag ju en ursäkt för att gå in på Ohlssons Tyger idag ;-) Hittade både kuddar av lämplig storlek för små rumpor att sitta på, samt tyg att klä dem med:



Dottern bestämde att hon skulle ha katter på sin kudde, och sonen ha hundar på sin (han var på dagis, och fick således inte bestämma i frågan). Sagt och gjort, det inhandlades innerkuddar, tyger, tråd och lite kantband för att göra upphängningsöglor av. Nu ikväll har jag sytt kuddarna, och så här blev resultatet:



Måste nog ta en sväng tillbaka till Ohlssons Tyger i morgon dock. De hade ett sånt otroligt vackert tyg i skyltfönstret, för 69:-/meter, och jag ångrar djupt att jag inte köpte en meter eller två av det. Jag ska inte ens försöka beskriva det, utan ni får se när jag har fått köpt på mig lite av det.


I övrigt så fick jag besked från Garnkorgen idag om att de skickat mitt strumpgarn, vilket ju är bra...inte minst med tanke på att garnet ifråga är till februarisockorna i Sockklubben *erh* ;-) Jag ligger en liten smula efter med min stickning...hehe. Har dessutom sista ärmen kvar på min Ruby fortfarande, samt några andra projekt som befinner sig i olika UFO-stadier.


Jag är fortfarande rätt matfixerad, och idag blev det Fried Rice Chicken till middag, med minimajs till förrätt (dotterns enväldiga beslut, och vem är väl jag att bråka om den saken? *s*) och blåbärspaj och vaniljglass till efterrätt (vi gillar att lyxa på måndagar, eftersom måndagar annars brukar vara en riktigt dumdryg dag sådär över lag).


Förrätt. Minimajs med smör. Notera de färgglada servetterna till vänster...vi gillar att pigga upp oss med sådant på annars jobbiga måndagar :-)


Fried Rice Chicken. Jasminris, (förkokt) kyckling, ärtor, stekt ägg, lök och salladslök, smaksatt med soyasås och oyster sauce.


Fried Rice Chicken, med Chili Fish Sauce.


Blåbärspaj och vaniljglass till efterrätt. Fuskade dock och köpte färdigt, var så vansinnigt trött.


Har förresten experimenterat lite med min Chili Fish Sauce, och nu ser mitt personliga recept ut ungefär så här:


6 msk fish sauce

2,5 msk salladslök

1,5 msk färskpressad citronjuice

1 hel, stor chili el. 2 små.

1 pressad vitlöksklyfta.


Salladslöken skär man i små bitar, likaså chilin. Beroende på hur stark man vill ha den, så kan man låta fröna följa med eller ej. Blanda allting och ställ i kylen. Håller sig i ca 3 dagar.


Suddig bild på min personliga Chili Fish Sauce. För övrigt något barnen tycker det är väldigt roligt att vara med och göra i ordning.


Endera dagen ska jag försöka göra Sweet Roti med banan, måste bara hitta ett ställe som säljer söt, kondenserad mjölk. Och så har jag av någon anledning varit sugen på sushi den senaste veckan. Jag som aldrig varit någon stor fan av sushi. Visst kan jag smaka, och några av de där bitarna är helt okej, men därifrån till att både vara sugen på att tillaga och äta sushi...?? Wtf? Jaja, ska ha en sushi-kokbok ligga nånstans här, får se om jag kan hitta den och leta rätt på nåt recept jag kan prova. Kanske skulle passa på nästa söndag, när jag blir barnledig, och tänkte gå på bio och se Milk


Nehepp...om man skulle ta och lägga sig i ett bad kanske, och läsa antingen lite retorik, eller några sidor i Tusen Strålande Solar...Lär iofs diska lite först, men sen så blir det nog ett bad och därefter att krypa ner i sängen med barnen. I morgon ska det röjas, städas och pluggas här, och barnen ska till dagis, där de har Asa-lopp i morgon. Anledningen till att det heter Asa-lopp är givetvis att de har norrön mytologi som tema på sitt dagis. Avdelningarna heter t.ex Oden, Tor, Loke och Freja, och när man ska ha ett sånt där lopp, så måste det givetvis heta Asa-loppet, och ingenting annat. Fyndigt! :-D Efter loppet ska det grillas korv, så barnen kommer ha en riktigt trevlig dag i morgon, skulle jag tro. Och om vädret tillåter, så kanske vi åker lite pulka på eftermiddagen, innan middagen (som i morgon kommer bli något så oerhört tråkigt som fiskpinnar med mos, men min ursäkt till frys börjar bli full, så vi får äta oss igenom det som finns där nu ;-)).


Just ja, köpte ägg idag, och såg för första gången en grön äggkartong. Jag har sett vita, rosa, gula, bruna, blå äggkartonger, men aldrig gröna. Lite upp-piggande faktiskt. Och så var det Krav-odlat och ekologiskt och allting, så jag kunde ju köpa dem med gott samvete ;-)


Green eggs and ham, anyone? ;-)


Så. Slutrapporterat från mig för idag. Nu ska det diskas och badas lite, sen blir det sängen. God natt med er, och kramas i trafiken mellan lakanen! :-D

Av /A - 1 mars 2009 21:08

Dagens nyttiga tips på kvällsfika åt barnen (och de vuxna med, för den delen):



Lite vaniljyoghurt, havrefras, banan i skivor, en halv kiwi, lite hallonsylt och några överblivna björnbär från dagens efterrätt, och voila! - en god och nyttig kvällsfika :-)


Dagens mest betänkliga kommentar: "Jag badar bara barnen varannan dag, och har i olja i vattnet och smörjer in dem efteråt eftersom de blir så torra". Ehum...jah...alltså...är det någon mer än jag som tycker det brister en smula i logiken här? För det första: Barn SKA INTE bada varje eller varannan dag eftersom det torkar ut deras hud och inte är nödvändigt heller. Forskning har bevisat det flera gånger om. Och att då framhärda att göra det, och försöka motverka uttorkningen genom att tillföra olja i vattnet och smörja in dem med lotion, vilket leder till att deras hud inte får jobba på egen hand är lika logiskt som cornflakes. Ja, ni känner väl till logiken i cornflakes? Eller bristen på den, snarare? Att vi tar ett födoämne, bränner sönder det fullständigt, tills vi har en hög med hårda flingor där alla näringsämnen är bortbrända, och sedan tillsätter vi lite kemiska näringsämnen, så att vi kan kalla produkten nyttig ändå. Jah. Just det. Samma logik som att bada barnen stup i kvarten och sedan komma till mig och gnälla om att jag måste smörja in dem eftersom de är så torra i hyn. Ren idioti, kallar jag det.


Och när jag ändå är igång - om jag säger att sonen alltid säger till här hemma innan det är dags för pottan, varför argumenterar man emot mig?? Att man alldeles säkert är en jättebra mamma åt sitt eget barn innebär inte att man sitter med någon sorts facit på hur mina barn beter sig hemma hos mig och hur saker och ting fungerar här. Allvarligt talat. Det må så vara att det händer olyckor där borta, men det gör det inte här. Och en sak till - varför har inte jag fått veta att min dotter har varit väldigt mycket ledsen på sitt dagis i Stockholm och gråtit jättemycket där ända sedan hon började där? Varför ska jag få höra sånt av dagispersonalen när vi sitter där på möte, och inte av flickans pappa, som måste ha känt till det i ett halvår - minst? Och varför får inte jag veta vilket fruktansvärt dåligt dagis hon går på där? Är det av rädsla för att bli "fråntagen" barnen på halvtid? Well, ärligt talat, om man ska se till sådant istället för till barnens behov, så ska man banne mig inte ha barnen på halvtid, det är vad jag tycker.


Nu måste jag plugga. Hade hoppats på att bli klar tidigt, så att jag kunde roa mig med att läsa en stund innan jag måste sova.

Ovido - Quiz & Flashcards