Direktlänk till inlägg 4 december 2009

Pepparkaksbak.

Av /A - 4 december 2009 01:23

Idag har det varit bakdag. Pepparkakor, närmare bestämt. Började någon gång vid 14-tiden i eftermiddags, men är fortfarande inte riktigt klar. Eller jo, själva bakandet är klart för länge sedan. Dekoreringen tog däremot flera timmar. Ja, av pepparkakshuset alltså.


Jo, för det blev ett sådant också. Skissade upp en snabb mall i förmiddags, samt en mall på en tomtesläde. Så nu ikväll har jag ägnat mig åt dekorering, och i viss mån montering. Det sistnämnda är dock inte klart ännu, men jag tänkte att ni kunde få se det hela så långt som jag hunnit iaf. Resten får jag ta i morgon.


Jag gjorde mallar...


...bakade en bunt pepparkakor i former av julgranar, hjärtan, barnvagnar, nappflaskor, kronor osv.


 

Sen har jag dekorerat en väldans massa. Här är jag ännu inte klar med alla dekorationer, undantaget tomtesläden som står färdig i bakgrunden.


Och så här ser det ut just nu. Montering pågår. Ett riktigt kitschigt pepparkakshus blev det i år - och stort! Typ dubbelt så stort som de där färdiga man kan köpa.


Nu är det dock sovdags, så jag får göra klart huset i morgon.

 
 
Anna-Lena

Anna-Lena

4 december 2009 08:55

Vad duktig du är.
Det blir jättefint.
Hur gör du glasyren?

http://anna-lenanumberone.blogspot.com

 
Morgana

Morgana

4 december 2009 09:23

nämen åååååååååååååh!!!
Fy tusan så snyggt!!!
Jag lyckas alltid göra misstaget att glömma dekorera INNAN jag sätter ihop det... ;-)
Förra året blev det inget peppishus alls.
Hmm kanske skulle överraska Grabbsen nästa vecka :-)
Plus att vi gör ett tillsammans också.
Ett år - innan jag ens hade barn - så gjorde jag en pepparkaksborg/draculaslott...

Kramis och ses snart!!

http://queenofnight.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

/A

4 december 2009 09:58

@Anna-Lena: Tack! Glasyren gör jag på äggvitor och florsocker (ev. några droppar vatten eller citron för att få rätt konsistens), och den ska vara riktigt tjock, så att när man försöker t.ex hälla den av en sked, så är den inte rinnig. Det är jobbigare att hålla på med om man använder en tunn sprits, men fördelen är att det stelnar på någon minut bara, dekoren rinner inte ut när man monterar, och man kan använda samma kristyr för själva monteringen (mycket godare än bränt socker, tycker jag) :-)

@Morgana: Tack! Det där brukar jag också glömma bort, men iår hade jag för én gångs skull huvudet med mig när jag höll på. Det tillhör dock inte vanligheterna, kan jag säga ;-)
Vad läckert med draculaslott! Jag har också en massa idéer varje år om vad jag ska göra, men det blir aldrig riktigt av. Oftast har det slutat med att jag köpt ett färdigt pepparkakshus på Ica som barnen fått dekorera. Men nu fick man ju äntligen tummen ur :-)

Jaaa! Bilen är packad och jag ska bara få på mig ansiktet, sen bär det av! Kram!

 
Anna-Lena

Anna-Lena

4 december 2009 20:09

Hur får du den vit?
Min blev så blaskig i färgen förra gängen.

http://anna-lenanumberone.blogspot.com

 
Ingen bild

/A

4 december 2009 21:14

@Anna-Lena: Ja du...den blir sådär bara. Det kanske har att göra med att jag har i så mycket florsocker? Det går åt ca 1 paket (500 g alltså) till två äggvitor.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av /A - 1 januari 2012 10:48

Kära blogg, jag vet att jag har försummat dig under lång, lång tid. Men jag har liksom inte haft varken ork eller lust att skriva på länge.   2011 var ett tungt år. Gick tillbaka igår och skummade igenom gamla inlägg, och såg hur året utvecklade ...

Av /A - 2 augusti 2011 21:32

Jag har både svårt att hinna med saker och ting numera, och svårt att orka med. Och nu, när jag dessutom har två bloggar, så är det verkligen svårt att hinna med. Jag skriver nu även på http://rhetorica-galactica.bloggplatsen.se/ , som är en "publik"...

Av /A - 22 juli 2011 04:12

Jag har ju sovit hela dagen, så nu inatt har det inte blivit mycket sömn. Istället har jag repat upp mohairtröjan jag stickade i vintras, som blev på tok för stor, och börjat sticka den i en storlek mindre, i sällskap av fjärde säsongen av Sex and th...

Av /A - 21 juli 2011 19:14

Så. Idag blev jag opererad. Sov inte särskilt mycket inatt, var så rädd att försova mig, så jag har vilat mycket idag. Fick vänta ända till kl 11 innan det blev min tur, så jag sov större delen av förmiddagen efter att jag hade fått en säng. Sen sov ...

Av /A - 20 juli 2011 20:09

Imorgon är det dags. Då ska jag in på Ackis tidigt på morgonen för en mindre operation, där de ska gå in i livmodern och ta prover inuti livmodern samt livmoderhalsen för att utesluta cancer. Det känns rätt så lugnt fortfarande och just nu är det job...

Ovido - Quiz & Flashcards