Alla inlägg den 13 januari 2010

Av /A - 13 januari 2010 16:31

Gah! Jag har tenta på fredag, och jag hittar hela tiden andra saker att göra istället för att läsa till den. Jag är så fruktansvärt omotiverad och oinspirerad att det är banne mig skandalöst.


Jag måste verkligen, verkligen få tummen ur här.


Måste.


Snart.

Av /A - 13 januari 2010 11:35

Idag är det bara 10 grader kallt här i Uppsala. Och under dagarna som kommer, så kommer det bli ännu lite varmare. 5-6-7 minusgrader bara. En lite lustig sak är att folk tror det är ännu hårdare vinter uppe på ön i Nord-Norge, där jag kommer ifrån, än det är här. Men där har de haft plussgrader i flera dagar nu, och snön har regnat bort. Så det behöver inte vara fimbulvinter bara för att man kommer längre norrut ifrån.


Nu är det givetvis så att det är snö och iskallt på många ställen där uppe också, men det är inte det överallt. Folk här nere tenderar att glömma bort Golfströmmen som passerar där uppe, och att jag kommer från en ö. Klimatet är över lag mildare där uppe än det är här nere, faktiskt. Vilket innebär att det oftare är stålis och snorhalt där uppe, gärna kombinerat med mer eller mindre kraftiga vindar, som kan göra det vådligt att försöka bege sig ut på vägarna.


Nog om det. Idag är det myskläder, kompendier och lite städning som står på schemat för min del. Min mens behagade anlända redan i måndags, och i vanlig ordning är man lite matt. Men det är bättre än att ha PMS åtminstone.


Var in till stan igår och valde tapeter till vardagsrummet och hallen. Det var som jag misstänkte - man kunde välja mellan "tråkigt", "så tråkigt att klockorna stannar" och "så gräsligt tråkiga att jag förmodligen kommer få hjärnblödning om jag måste titta på dessa tapeter mer än 20 sekunder". Den mest färggranna var var ljust choklad/kaffebrun. Yeay. Not. Men med tanke på att mina väggar skulle se avsevärt mycket bättre ut om man tejpade upp vita A4-papper över hela rasket, så lyckades jag ändå välja ut två tapeter.


Till vardagsrummet blev det en vit med ett svagt, tryckt mönster i något silvrigt. Själva mönstret är liksom stora blad på nåt vis, och stora krusiduller. Eller nä...Hm. Vet inte hur jag ska förklara, och inte kan jag spara ner några bilder och visa er heller. Men om ni tänker er att ni skulle rita en blomranka med svängda stjälkar som löper ut från huvudrankan, och som går åt lite olika håll, och att några av de där svängda stjälkarna har löv och några bara slingrar sig runt i en nästan full cirkel, så förstår ni preciiiis hur jag menar, va?   


Anyway, det är ett ganska stort mönster, och jag valde den av två skäl. Det ena är att jag gillar löv. Mycket. Och det andra är att jag gillar runda former. Kurvor. Och det var det ju mycket av på den här. Jag hoppas att mönstret ska ge väggarna lite liv, även om det nu blir väldigt ljusa, diskreta väggar. Jag är väldigt nyfiken på hur den kommer se ut på plats dock.

Till hallen, som inte har några externt ljus alls, utan bara det som faller ut från angränsande rum utöver de ljuskällor jag placerar där, så valde jag en tapet i liknande färgsättning. I den mån vi nu kan tala om färg då. Men där är det istället ett vågmönster som löper lodrätt, och som jag också hoppas ska ge lite liv åt väggarna i den långsmala hallen.


Just den där hallen känns som ett väldigt dött utrymme, och jag har aldrig gillat såna där långsmala hallar. Dött utrymme, enbart för passering från punkt A till punkt B. Att ha några möbler går inte, för det är för trångt. Billy-bokhyllor går iofs an, men...tja. Det är ju inte precis något som förbättrar hallens utseende. Å andra sidan...när jag nu tänker efter...Just Billy-hyllorna finns ju i en variant som är 40 cm breda, och det finns ju dörrar man kan köpa till. Jag får plats med tre sådana bredvid varandra på den längsta väggbiten i hallen, utan att de krockar med några dörrar...Jag kanske skulle köpa såna för att förvara kläder i? Förvisso är hyllorna bara 28 cm djupa, men till barnkläder funkar det ju utan problem. Och det blir billigare och långt mindre otympligt än garderober. Och att de är tråkigt vita kan man ju se som en bonus - det blir massor av yta att dekorera på   


Det finns mycket man kan få till även om man har ett compact living. Det gäller bara att använda sin fantasi lite. Man har oftast mycket mera dött utrymme än man är medveten om. Om man t.ex har ont om förvaringsutrymme, så kan man utnyttja utrymmet längst uppe vid taket. Samma princip som man använder i husvagnar - man sätter upp hyllor som är kanske 30 cm höga och ca 30 cm djupa, och har man några meter vägg, så blir det fort ett antal extra hyllmeter för förvaring. Prydnadssaker, dukar eller vad man nu har som man inte använder varje dag.


Ett annat dött utrymme är under sängarna. Man kan förvara mycket i sänglådor. Extra täcken och filtar, julsaker, vinterkläder, mattor osv.

Sen har vi alla saker som är problematiska att förvara. Som skor. Om man som jag gillar klackskor, så vill man ju inte bara slänga dem i en hög i en låda så att de förstörs. Men även där finns det fiffiga förvaringssätt. Jag vet att Ellos t.ex har skohyllor för högklackade som man hänger på dörren. Baksidan av sovrumsdörren t.ex eller om man har en stor garderob i lägenheten där man kan hänga den på insidan dörren. Och Ikea har över-dörren-krokar, som fungerar enligt samma princip. Man hakar helt enkelt fast den på ovansidan själva dörren, och vips har man extra knaggar att hänga morgonrockar på, eller om man har extra dörrar i hallen så kan man ju hänga ytterjackor på dem. Eller handdukar i badrummet.


Förvaring kommer bli mitt primära fokus här sen, tillsammans med belysning. Jag behöver båda delar rätt akut. Men det får bli lite pö om pö, och jag spar nog det mesta tills i höst, eftersom jag har ett annat projekt jag ska försöka sjösätta nu under våren.

Först av allt ska jag sjösätta mitt städa-badrummet-projekt dock. Ugh. Att städa badrum är något av det värsta jag vet. Inte för att det är mer äckligt än städning någon annanstans, utan därför att jag finner hela badrumsdesignen vara besvärlig. Den är ju över lag inte gjord för att det ska vara smidigt att hålla rent. Och dessutom är badrum i lägenheter oftast rätt kompakta, vilket gör det ännu mera bökigt att komma åt överallt. Så nej, det där tillhör inte mina favoritsysslor. Om de ändå kunde införa vägghängda toaletter som standard! Bara det vore ju en klar förbättring.


Jaja. Det är väl bara att bita ihop och ta itu med eländet.

Ovido - Quiz & Flashcards