Alla inlägg under maj 2010

Av /A - 21 maj 2010 09:07
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av /A - 21 maj 2010 08:27

Sent igår kväll tog jag en lång promenad i min stad. Det var i gränslandet mellan skymning och mörker, gatlamporna var tända, syrenerna doftade och det var lugnt och stilla ute. Hur skönt som helst!


Jag gick ända in till Engelska Parken, till min institution, och satt där en stund och betraktade dessa stora stenkolosser till byggnader. Gamla utsmyckade hus blandat med moderna betong- och glaskonstruktioner. Och jag kände verkligen, verkligen att det var där jag hörde hemma. Denna högborg av kunskap, där jag rakt framför mig hade den vackra institutionsbyggnaden, på den andra kunde se delar av biblioteket med våning efter våning med böcker. På andra sidan laboratoriet. Och någonstans bakom mig, på andra sidan parken, Carolina Rediviva och slottet.


Hemma.


Jag har känt så allt mer sedan jag återvände hit för 1½ år sedan. Det är här som är hemma. Uppsala är min stad. Mitt hem.

Den senaste tiden har jag även funderat en del kring framtiden, kring vart jag kommer vara, vart jag kommer leva och bo, och svaret blir varje gång Uppsala. Jag är redan hemma. Och funderar jag på vart jag helst vill jobba, så är svaret min institution på universitetet. Det är mitt andra hem. För första gången i mitt liv har jag inte upplevt det jobbigt att dag efter dag återvända till samma ställe. Även om den här terminen varit dryg och jobbig, och jag ibland känt att jag inte velat åka på seminarierna, så har jag ändå aldrig känt att jag inte ville åka till UU.


Det har nyss varit norska nationaldagen, en dag jag såg fram emot med blandade känslor. Därför att jag misstänker att i år är sista gången jag är norsk medborgare.

Att byta medborgarskap är en tanke som funnits där till och från i många år, men som på sistone fått ny aktualitet av flera skäl. Dels för att jag inte får rösta till riksdagen, dels för att jag bott här så länge - faktum är att om jag räknar bort tiden i Spanien har bott längre i Sverige än i mitt eget hemland. Och någonstans finns också tanken att kanske, kanske är jag numera mera svensk än jag är norsk. I vilket fall känner jag att jag inte kommer återvända till Norge mer än på besök. Jag vill bo i Uppsala så länge jag lever. Så antagligen tar jag steget fullt ut och byter medborgarskap någon gång under året.


Jag kommer även byta efternamn med tiden. Jag har hittat "mitt" namn, ett helt nybildat efternamn, men det dröjer lite längre innan det blir aktuellt eftersom det kostar lite mer. Vilket namn det är, är dock en hemlighet tills vidare. Jag hoppas kunna skicka iväg en ansökan om byte av efternamn under hösten, om jag bara får ihop det rent ekonomiskt.


Drastiskt ämnesbyte:

Jag har fått hem barnen nu på morgonen redan. Deras far har åkt upp till sin hemstad för att närvara vid begravningen av en av hans fastrar. Jag hade också gärna velat vara med, hon var den av dem jag stod närmast (frånsett hans omedelbara familj), men det blev inte så. Jag kommer dock vara där i tankarna, förstås.


Dagen tänkte vi spendera i solen, om den nu behagar kika fram bakom molnslöjorna. Och i eftermiddag är det risk för åska - vilket jag hoppas det blir. Jag älskar det skådespelet, och efteråt blir luften så frisk och klar.


Hoppas ni har en underbar fredag!   

Av /A - 19 maj 2010 09:08

Idag vaknar man till en gråmulen dag här i Uppsala. Jag är inte schemalagd idag, utan ska plugga hemma och även försöka städa och tvätta lite. Och så blir det två träningspass även idag, förstås.


Vikten står fortfarande still, men det är lika roligt att ställa sig framför spegeln varje morgon. Det händer saker, "sladdret" drar ihop sig, och jag ser annorlunda ut jämfört med för 1½ vecka sedan. Kul! Fast lite oproportionerlig är jag förstås, eftersom överkroppen är där skillnaden är störst just nu. Det blir ju så. Men snart nog jämnar det ut sig.


De senaste dagarna har det varit soligt och varmt, så jag börjar även få en lättare solbränna. Åtminstone på överkroppen - mina ben är galet vita fortfarande, så jag får väl se till att använda shorts lite också *s*.

På söndag är min tvåveckors intensivperiod av träning över. Eller nåja - inte över, men jag beslöt ju att köra två veckor lite intensivare. Lär nog fortsätta med det i den mån det går nu när barnen kommer hem på fredag.


Jag har beställt lite nya träningsdvd'er också, för att ha i sommar när de små kommer vara hemma en del. Kommer inte kunna springa då, eftersom jag isf måste ha barnvakt de veckorna. Alltså får jag träna hemma istället de perioderna. Jag hoppas Ginza får tag på de dvd'er jag beställt - de är beställningsvara och beställs unikt för mig, och ibland går det inte att få tag på dem.


Jag längtar så till hösten! Dels hoppas jag se rätt annorlunda ut jämfört med nu (eller jämfört med när jag började för två veckor sedan då), vilket inte borde bli något större problem om jag fortsätter så här. Skillnaden på bara 1½ vecka är STOR. Både i hur jag ser ut, hur jag mår, och på måttbandet/vikten.

Jag längtar också oerhört mycket efter att få lägga de här litteraturstudierna bakom mig och få börja med retoriken igen. Fast innan dess ska jag läsa Språk och kön i teori och praktik och Politisk filosofi, vilket jag också ser fram emot.


I måndags, på norska nationaldagen, fick jag en jätterolig överraskning. När jag kom hem från föreläsningen, så låg det ett paket på hallgolvet och väntade på mig. Det var min syster som hade komponerat ihop ett paket åt mig, och jag blev SÅÅÅ glad! Och den kom ju helt perfekt i tiden - på nationaldagen, som jag sörjde att inte kunna fira.

I paketet fanns det två jättevackra vita brickor i Hardangersöm, ett paket med en gryta (den där sorten som man bara tillsätter vatten och kött) som vi jämt åt när vi var små (och som jag älskade!), två Hobby-choklad (min favorit!), klistermärken (så nu är min apfula mobil "blingad" och jag älskar den igen), en massa fina band som jag tidigare pratat om att jag ville ha, och ett superroligt brev från syster. Totally made my day! Tack, syrran!!!   


Det hände en annan lustig grej i måndags också. Jag var ut och rökte i pausen under föreläsningen, och det gjorde även läraren som höll i föreläsningen. Och plötsligt började han flirta med mig(!). Wtf? Samtidigt har jag en kursare, också lite äldre, som plötsligt envisas med att befinna sig nära mig hela tiden. Att må bra gör en uppenbarligen väldigt attraktiv - haha!

Apropo det, så ringde B igen igår natt. Han som har jagat mig så länge, ni vet. Och han var faktiskt jätterar, vilket gjorde det rätt jobbigt att säga nej. Vore jag inte så insyltad med honom i Norge, så hade jag nog övervägt att säga ja till en date, trots allt. Kanske. Jag vet inte. Han blir ju så vansinnigt kär när han blir kär, och mig är han ju galet förtjust i...så en date vore ju rätt riskabelt. Han har ju liksom på förhand bestämt sig för att jag är kvinnan i hans liv, och ger jag honom lillfingret...Ja, ni fattar. Han skulle nog bli rätt ledsen om jag inte ville gå vidare efter den första daten. Och vi är dessutom vänner och ingår i samma kompisgäng, så det är liksom inte en människa man kan undvika helt heller. Sånt kan bli jobbigt.


Nåväl. Så går dagarna. Studier, träning, kompisarna, och så dessa män. Det är praktiskt taget sommar här, och vi har 20-25 grader varmt om dagarna, och jag njuter av livet i sällskap av Aerosmith, som jag på sistone spelat varje dag   


Nu får det bli lite mera kaffe, sen ska jag ut i skogen igen och titta efter min oväntade träningskompis som dök upp igår. På springrundan hoppade plötsligt ett rådjur ur skogen och skuttade bredvid mig en liten bit, innan det försvann in i skogen igen *s*. Det måste ha varit halvtamt redan innan, tror jag...kanske har det blivit omhändertagen på någon av gårdarna härikring i vintras när det var så kallt. Kul var det hur som helst   


Ha en bra dag!

Av /A - 16 maj 2010 16:52
Det här inlägget är lösenordsskyddat.
Lösenord:  
Av /A - 16 maj 2010 09:55

Söndag. Vad månne man hitta på idag, tro? Det finns ju att göra, men jag tror jag tar mig en softardag. Styrketräningen vilar jag från idag, tror jag bestämt, och kör istället konditionsträning bara. Och nu börjar jag se resultat även på måttbandet och inte bara på vågen   Eller rättare sagt, på kläderna.


Igår kväll drog jag på mig favvopyjamasbyxorna, som alltid sitter som ett korvskinn över rumpan när de är nytvättade. Men inte denna gång. Och när jag klev upp idag var skillnaden synbar när jag tittade i spegeln. Fettcellerna har börjat dra ihop sig igen, och jag är inte längre lika sladdrig i kroppen - hurra!


Framförallt känner jag mig både starkare och friskare än jag gjort på ett bra tag, och jag känner till och med skillnad när jag står och går. Hållningen är bättre på alla sätt och vis, och jag känner mig på något sätt längre än jag gjorde innan. Länge leve styrketräningen!


Igår kväll påbörjade jag förresten att vaxa benen. Det var ju inte igår man gjorde det sist...Har kört med rakhyveln hur länge som helst, men såhär inför sommaren är det ju ändå skönast att vaxa. Dels slipper man hålla på var och varannan dag med rakningen, och man slipper stubb när det växer ut igen.

Vaxade inte allt igår dock, så jag ska fortsätta senare idag. Tar ju lite tid att vaxa hela benen, i synnerhet när man gör det själv. Inte helt lätt att se vad man gör hela tiden, liksom.


Kanske skulle jag köra lite allmän spadag idag? Det är alltid skönt att pyssla om sig själv lite, och det var ett tag sedan jag gjorde något mer omfattande i spa-väg.

Just spa-dagar är något jag också skulle rekommendera alla att göra ibland. Det gör så mycket med de där dagarna, och man behöver inte göra det så avancerat. Ett skönt bad med skum eller olja man verkligen gillar, ansiktsbehandling med lite enkel peeling eller en exfolierande ansiktsmask - eller en svalkande för hud som blivit solbränd. Fixa naglarna, ta ett fotbad och fila och smörja in fötterna.


Det finns hur mycket som helst man kan göra, och det behöver inte kosta skjortan. Man kan köpa förpackningar med ansiktsmasker i alla möjliga varianter för 15-20 kr styck på Åhléns, Scholls produkter finns ofta på Ica, och för er som har yrken där ni står och går hela dagarna kan jag verkligen rekommendera Vaseline Intensive Care Healthy Feet&Legs. Den ger verkligen nytt liv till trötta fötter och känns riktigt svalkande. Även den finns på Ica, och är inte jättedyr. Typ 40 kr kanske? Minns inte riktigt, köpte min för över ett år sedan - vilket är ytterligare ett + i kanten - den är dryg och räcker jättelänge!


Ett annat skönhetstips, när jag nu ändå är inne på ämnet, är den grundläggande omvårdnaden av huden som gör enorm skillnad nu när man är lite äldre. Där kostar jag på lite mer, och använder Biotherms produkter, som passar väldigt bra för min hud. Tvätt, ansiktsvatten och en hudkräm utgör basen för min hudvård på det området. Det kostar lite mer, men man behöver inte köpa alla produkter i serien - till exempel är det inte alls nödvändigt att ha både dag- och nattcreme. Jag har en hud som blir lättare fet än torr, och använder därför enbart dagcremen, vilket räcker mer än väl för mig. Har man torr hud, så kan det vara en idé att hellre använda bara nattcremen, som ju brukar vara lite fetare.


Jag köper inte heller någon särskild fuktighetscreme för ögonen, eller nåt sånt "extra". Det är viktigare att ha ett fungerande koncept med ett fåtal produkter än att behöva hyra en extra lägenhet för alla dessa skönhetsprodukter. Men om man nu är intresserad av att testa lite olika saker, så passa på när du köper dina basgrejer, för när man handlar lite dyrare produkter så är expediterna oftast väldigt villiga att skicka med prover på allt möjligt annat som man kan tänkas ha intresse av. För dem innebär det ju en möjlighet till merförsäljning.


Sen finns det ofta erbjudanden man kan utnyttja - senast jag skulle köpa en ny hudcreme så hade de ett erbjudande där man kunde köpa ett paket med hudcreme, tvätt och ansiktsvatten i lite mindre storlek (perfekt för resor) och där priset visade sig vara 10 kr billigare än vad hudcremen ensam skulle kosta.

Och ytterligare ett tips är att säga just att du ska ut och resa - då kan man få en massa roliga provprodukter med i påsen. Sist fick jag en mascara, ett serum som gör huden slät som en barnrumpa (man använder det under sin foundation, om man anvönder sånt) och eye make up remover. Gången innan fick jag duschcreme, ansiktsmask, tvättcreme (allt från Biotherm) och 6 olika parfymprover. Gången innan det fick jag foundation, bodylotion och en massa annat som jag inte ens minns. Jag har skåpet fullt av såna där små tuber och flaskor, som är perfekta att ha när man vill ha en spadag. Ja, inte bara én, utan de räcker till flera spadagar. För det är ytterligare en sak med de lite dyrare produkterna - ja, de kostar mer än det man kan köpa på Ica, men de räcker väldigt mycket längre, och kvaliteten är väldigt mycket bättre.


Nu blir det lite mera kaffe här, sen ska jag ta en sväng ut i skogen och springa lite. Det är runt 20 grader varmt idag, men molnigt och fläktar lite - perfekt för en springrunda   

Hoppas ni också har en riktigt skön söndag!

Av /A - 15 maj 2010 23:25

Idag har jag tränat, legat ute i solen och läst, blivit solbränd, gått en långpromenad, ätit massa god mat och bara varit.


Finns det nånstans där man kan beställa en stående leverans av sådana dagar?

Av /A - 15 maj 2010 15:33

Alltså...något måste väl ändå vara seriöst fel när 15-åringen vrider ner musiken och upplyser sin mor om att det är för högt?!? Where did I go wrong??   

Av /A - 15 maj 2010 07:48

Jag tog fram måttbandet och tjuvkikade lite på veckans resultat, trots att jag inte hunnit med några träningspass förrän i slutet på veckan. Det var inga större förändringar än så länge, frånsett mitt överarmsmått, som trots biceps som fortfarande är pumpade sedan igår ändock minskat med 1,5 cm. Det är som jag alltid har sagt med andra ord - man går ner i vikt uppifrån och ner.


Idag är jag lite mör. Men så körde jag hårt med styrketräningen igår. Framförallt är det i ländryggen det känns, vilket jag tycker är bra. Det är de musklerna jag har allra störst behov av att träna ordentligt eftersom jag är överrörlig och instabil i kroppen, och det alltid är ryggen som kastar in handduken först.


Jag kröp i säng vid 23-tiden igår, trött som en gnu, men inte kunde jag somna för det. Låg vaken till klockan var över 01 inatt. Very annoying. Sen vaknade jag imorse och var bergsäker på att klockan var över 09, men hade ändå ingen lust att kliva upp. Låg där ett bra tag innan jag faktiskt tittade på klockan, och kunde då konstatera att den bara var 06:45...Inte mycket sömn inatt mao. Men jag känner mig ändå inte speciellt trött (än så länge).


Just nu är det kaffe som gäller. Har varit ut i tvättstugan en sväng och dragit igång en laddning handdukar också, det går åt mycket sådana nu för tiden. När de är klara blir det ett nytt träningspass, varpå jag tänkte ägna resten av dagen åt i huvudsak studier. Vädret är jättefint, soligt, varmt och skönt redan nu på morgonen, så jag tänkte ta med mig Kafka och sätta mig ute i solen sen.


Jag har funderat lite kring det här med träning...är det bara jag, eller är det inte lite skrämmande när människor säger att det är tråkigt att träna? Inte så att man måste tycka det är superkul, alltså, utan bara principen att träning = tråkigt. Vi är ju gjorde för rörelse, och blir sjuka om vi inte gör det. Ändå är den allmänna mentaliteten att träning är tråkigt. Samtidigt är våra liv upplagda på ett sådant sätt att allting ska vara så bekvämt som möjligt. Det är ju inte att undra på att den västerländska befolkningen är så mycket sjuk som den är. Vi vill ju inte röra på oss. Många tar bilen precis överallt och många sitter stilla större delen av dygnet, både på jobbet, i skolan och hemma.


En annan lite skrämmande sak är att allting ska gå så fort. Tidningarna översvämmas nu under våren av viktminsknings- och kom-i-form-artiklar där ordet "snabbt" är det som är mest frekvent förekommande. Snabba, bekväma lösningar ska det vara, annars ids vi inte hålla på. 8 minuter träning om dagen för att komma i form t.ex, som det står i Amelia Kropp och Hälsa från förra året (årets tidning har jag inte köpt). Med bilder på en vacker tjej i snygga kläder (en kortärmad ylletröja bl.a - vem fan tränar i sånt?!?) utan tillstymmelse till svett någonstans. Well, I've got news for you - 8 minuters träning om dagen där du inte ens blir svettig kommer INTE att ge dig beachformen om du ägnat vintern åt att frossa i godsaker och lagt på dig ett och annat kilo undervägs. No way. Har man lagt en massa tid på att stoppa i sig kalorier, så får man allt vara beredd på att lägga en massa tid på att bli av med kilona igen, så är det bara.


Jag säger inte att jag är någon förebild på den här punkten. Inte alls. Men jag är åtminstone medveten om problematiken i det hela. Jag vet att det krävs hårt arbete om man dras med en massa extra vikt och ska komma i form igen. Det krävs mer än 8 minuter om dagen, och du kommer bli svettig. Det får man acceptera.

Jag läste i en annan blogg att någon undrade över det här med att träning är beroendeframkallande, för det hade hon än så länge inte märkt något av. Och så är det för många. Men jag tror att när träning blir tvång, så kommer du aldrig dithän att du faktiskt får uppleva att det blir beroendeframkallande. När träning är tvång, så kan det aldrig bli roligt, och blir det inte roligt så sporras du inte heller att fortsätta eller att prestera mer. Och det är inte förrän du kommer dit som du verkligen kommer uppleva det som beroendeframkallande. Det är då det bara sprutar endorfiner ut genom öronen på dig, och du vill fortsätta träna. Lösningen är med andra ord oerhört enkel: Man måste hitta en träningsform man är road av, vare sig det är långpromenader i skogen eller att svettas på ett gym.


En annan sak är det här med muskler. Vill du gå ner i vikt snabbt så finns det bara två sätt att göra det på: Antingen ökar du din muskelmassa, vilket i sin tur ökar din förbränning under hela dygnet (inte bara när du tränar. Det är en myt), eller också får du svälta dig. Och det sistnämnda är det väl ingen som tror är nyttigt för en idag, hoppas jag. Men styrketräning i kombination med konditionsträning däremot - där har du nånting som är effektivt. I synnerhet om du är mer eller mindre otränad från början. Då får man se snabba resultat. Ser man dessutom över kosten, så har du resultatgaranti på det hela. Bra mat + mer muskelmassa + konditionsträning = resultat. Så enkelt är det. Och det fina i kråksången är att ju mer "fel ute" du är från början, desto större resultat får du.


Now, sens moralen här är att om man vill komma i form på allvar, så får man också investera. Men man ska inte investera sina pengar i något som helst som marknadsförs med orden "snabbt", "enkelt" och "lätt". Det du i första hand investerar då är dina pengar, och tja...vad har du igen för det? Ännu en träningsprodukt från tv-shop som hamnar längst in i garderoben, ännu en tidning som hamnar i högen med de andra, ännu en bunt viktminskningspulver som mest av allt smakar uppblött papp och som du kommer toktröttna på efter tre dagar.

Nej, man får allt få ändan ur vagnen och investera sin tid istället, för det är vad som behövs.


När man är beredd att göra det kan man börja "shoppa runt" efter en träningsform man tycker är rolig. Kanske skulle grannen tycka det var jättekul med en omgång badminton eller två några gånger i veckan? Kanske är långa cykelturer din grej? Kanske är det aerobics, simning, långa promenader, jogga, hoppa hopprep. Man får helt enkelt prova sig fram. Och inte glömma bort styrketräningen. Kanske är inte gymmet något för dig, men det finns andra sätt. Du kan träna med fria vikter hemma (fast då rekommenderar jag en timme med en personlig tränare först, så att du får hjälp att göra övningarna rätt) eller beställa hem en kubik sand som du skottar från punkt A till punkt B. What ever works for you.


Nåväl, nog pratat om träning för denna gång. Jag har precis betat av frukosten och ska invänta att handdukarna blir torra, sen är det dags att träna.

Ha en underbar lördag, people!   

Ovido - Quiz & Flashcards