Direktlänk till inlägg 15 maj 2010

Pump up the volume...and them muscles

Av /A - 15 maj 2010 07:48

Jag tog fram måttbandet och tjuvkikade lite på veckans resultat, trots att jag inte hunnit med några träningspass förrän i slutet på veckan. Det var inga större förändringar än så länge, frånsett mitt överarmsmått, som trots biceps som fortfarande är pumpade sedan igår ändock minskat med 1,5 cm. Det är som jag alltid har sagt med andra ord - man går ner i vikt uppifrån och ner.


Idag är jag lite mör. Men så körde jag hårt med styrketräningen igår. Framförallt är det i ländryggen det känns, vilket jag tycker är bra. Det är de musklerna jag har allra störst behov av att träna ordentligt eftersom jag är överrörlig och instabil i kroppen, och det alltid är ryggen som kastar in handduken först.


Jag kröp i säng vid 23-tiden igår, trött som en gnu, men inte kunde jag somna för det. Låg vaken till klockan var över 01 inatt. Very annoying. Sen vaknade jag imorse och var bergsäker på att klockan var över 09, men hade ändå ingen lust att kliva upp. Låg där ett bra tag innan jag faktiskt tittade på klockan, och kunde då konstatera att den bara var 06:45...Inte mycket sömn inatt mao. Men jag känner mig ändå inte speciellt trött (än så länge).


Just nu är det kaffe som gäller. Har varit ut i tvättstugan en sväng och dragit igång en laddning handdukar också, det går åt mycket sådana nu för tiden. När de är klara blir det ett nytt träningspass, varpå jag tänkte ägna resten av dagen åt i huvudsak studier. Vädret är jättefint, soligt, varmt och skönt redan nu på morgonen, så jag tänkte ta med mig Kafka och sätta mig ute i solen sen.


Jag har funderat lite kring det här med träning...är det bara jag, eller är det inte lite skrämmande när människor säger att det är tråkigt att träna? Inte så att man måste tycka det är superkul, alltså, utan bara principen att träning = tråkigt. Vi är ju gjorde för rörelse, och blir sjuka om vi inte gör det. Ändå är den allmänna mentaliteten att träning är tråkigt. Samtidigt är våra liv upplagda på ett sådant sätt att allting ska vara så bekvämt som möjligt. Det är ju inte att undra på att den västerländska befolkningen är så mycket sjuk som den är. Vi vill ju inte röra på oss. Många tar bilen precis överallt och många sitter stilla större delen av dygnet, både på jobbet, i skolan och hemma.


En annan lite skrämmande sak är att allting ska gå så fort. Tidningarna översvämmas nu under våren av viktminsknings- och kom-i-form-artiklar där ordet "snabbt" är det som är mest frekvent förekommande. Snabba, bekväma lösningar ska det vara, annars ids vi inte hålla på. 8 minuter träning om dagen för att komma i form t.ex, som det står i Amelia Kropp och Hälsa från förra året (årets tidning har jag inte köpt). Med bilder på en vacker tjej i snygga kläder (en kortärmad ylletröja bl.a - vem fan tränar i sånt?!?) utan tillstymmelse till svett någonstans. Well, I've got news for you - 8 minuters träning om dagen där du inte ens blir svettig kommer INTE att ge dig beachformen om du ägnat vintern åt att frossa i godsaker och lagt på dig ett och annat kilo undervägs. No way. Har man lagt en massa tid på att stoppa i sig kalorier, så får man allt vara beredd på att lägga en massa tid på att bli av med kilona igen, så är det bara.


Jag säger inte att jag är någon förebild på den här punkten. Inte alls. Men jag är åtminstone medveten om problematiken i det hela. Jag vet att det krävs hårt arbete om man dras med en massa extra vikt och ska komma i form igen. Det krävs mer än 8 minuter om dagen, och du kommer bli svettig. Det får man acceptera.

Jag läste i en annan blogg att någon undrade över det här med att träning är beroendeframkallande, för det hade hon än så länge inte märkt något av. Och så är det för många. Men jag tror att när träning blir tvång, så kommer du aldrig dithän att du faktiskt får uppleva att det blir beroendeframkallande. När träning är tvång, så kan det aldrig bli roligt, och blir det inte roligt så sporras du inte heller att fortsätta eller att prestera mer. Och det är inte förrän du kommer dit som du verkligen kommer uppleva det som beroendeframkallande. Det är då det bara sprutar endorfiner ut genom öronen på dig, och du vill fortsätta träna. Lösningen är med andra ord oerhört enkel: Man måste hitta en träningsform man är road av, vare sig det är långpromenader i skogen eller att svettas på ett gym.


En annan sak är det här med muskler. Vill du gå ner i vikt snabbt så finns det bara två sätt att göra det på: Antingen ökar du din muskelmassa, vilket i sin tur ökar din förbränning under hela dygnet (inte bara när du tränar. Det är en myt), eller också får du svälta dig. Och det sistnämnda är det väl ingen som tror är nyttigt för en idag, hoppas jag. Men styrketräning i kombination med konditionsträning däremot - där har du nånting som är effektivt. I synnerhet om du är mer eller mindre otränad från början. Då får man se snabba resultat. Ser man dessutom över kosten, så har du resultatgaranti på det hela. Bra mat + mer muskelmassa + konditionsträning = resultat. Så enkelt är det. Och det fina i kråksången är att ju mer "fel ute" du är från början, desto större resultat får du.


Now, sens moralen här är att om man vill komma i form på allvar, så får man också investera. Men man ska inte investera sina pengar i något som helst som marknadsförs med orden "snabbt", "enkelt" och "lätt". Det du i första hand investerar då är dina pengar, och tja...vad har du igen för det? Ännu en träningsprodukt från tv-shop som hamnar längst in i garderoben, ännu en tidning som hamnar i högen med de andra, ännu en bunt viktminskningspulver som mest av allt smakar uppblött papp och som du kommer toktröttna på efter tre dagar.

Nej, man får allt få ändan ur vagnen och investera sin tid istället, för det är vad som behövs.


När man är beredd att göra det kan man börja "shoppa runt" efter en träningsform man tycker är rolig. Kanske skulle grannen tycka det var jättekul med en omgång badminton eller två några gånger i veckan? Kanske är långa cykelturer din grej? Kanske är det aerobics, simning, långa promenader, jogga, hoppa hopprep. Man får helt enkelt prova sig fram. Och inte glömma bort styrketräningen. Kanske är inte gymmet något för dig, men det finns andra sätt. Du kan träna med fria vikter hemma (fast då rekommenderar jag en timme med en personlig tränare först, så att du får hjälp att göra övningarna rätt) eller beställa hem en kubik sand som du skottar från punkt A till punkt B. What ever works for you.


Nåväl, nog pratat om träning för denna gång. Jag har precis betat av frukosten och ska invänta att handdukarna blir torra, sen är det dags att träna.

Ha en underbar lördag, people!   

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av /A - 1 januari 2012 10:48

Kära blogg, jag vet att jag har försummat dig under lång, lång tid. Men jag har liksom inte haft varken ork eller lust att skriva på länge.   2011 var ett tungt år. Gick tillbaka igår och skummade igenom gamla inlägg, och såg hur året utvecklade ...

Av /A - 2 augusti 2011 21:32

Jag har både svårt att hinna med saker och ting numera, och svårt att orka med. Och nu, när jag dessutom har två bloggar, så är det verkligen svårt att hinna med. Jag skriver nu även på http://rhetorica-galactica.bloggplatsen.se/ , som är en "publik"...

Av /A - 22 juli 2011 04:12

Jag har ju sovit hela dagen, så nu inatt har det inte blivit mycket sömn. Istället har jag repat upp mohairtröjan jag stickade i vintras, som blev på tok för stor, och börjat sticka den i en storlek mindre, i sällskap av fjärde säsongen av Sex and th...

Av /A - 21 juli 2011 19:14

Så. Idag blev jag opererad. Sov inte särskilt mycket inatt, var så rädd att försova mig, så jag har vilat mycket idag. Fick vänta ända till kl 11 innan det blev min tur, så jag sov större delen av förmiddagen efter att jag hade fått en säng. Sen sov ...

Av /A - 20 juli 2011 20:09

Imorgon är det dags. Då ska jag in på Ackis tidigt på morgonen för en mindre operation, där de ska gå in i livmodern och ta prover inuti livmodern samt livmoderhalsen för att utesluta cancer. Det känns rätt så lugnt fortfarande och just nu är det job...

Ovido - Quiz & Flashcards