Alla inlägg under november 2009

Av /A - 19 november 2009 13:09

Jag förvånas alltid över att så många hatar julen, och tycker den är ett kommersiellt helvete. Eller rättare sagt, det jag förvånas mest över är att de tycks nöjda med att hata julen, istället för att göra den till något trevligt. Det är ju inte så svårt egentligen. För att hjälpa er på traven, så ska ni nedan få ett recept på hur man har en riktigt vedervärdig jul.


1. Planera inget.

2. Ha noll koll på vad människor i din omgivning gillar.

3. Vänta med julklapparna tills du är så nära julafton att du av ren ångest beger dig ut för att idiothandla när alla andra också är ute och ångesthandlar.

4. Fira julafton antingen med människor du inte gillar, alternativt fläng runt till sjuttioelva olika släktingar under dagen.


Så. Nu är du en bra bit på väg att ha en riktigt vedervärdig jul. För att sätta kronan på verket så spenderar du alla dina pengar på hutlöst dyra julklappar bara för att du är tvungen att köpa nånting till alla.


Det borde göra susen. Men om man nu skulle vilja göra julen till en trevlig upplevelse, så kan man istället göra så här:


1. Planera i god tid. Vilka ska ha julklappar, vad är deras intressen, vad ska ni äta.


2. Genom att notera bak örat (eller i almanackan) när andra säger att de gillar si eller så, så har du lite riktlinjer att utgå från när du ska välja julklapp.


3. Sprid ut julklapparna över året. Alternativt stoppa undan en slant varje månad till julklappar, så har du pengar till hyra även i december. Satsa på att vara klar med julklappsshopping/-tillverkning till den 1. december. Då har du hela 3½ vecka extra på dig att ev. komplettera julklappar, eller göra klart sådant du inte hunnit färdigställa än.


4. Fira julafton med människor vars sällskap du verkligen uppskattar. Låt dig inte tvingas att spendera julen med människor du har svårt för bara för att "det alltid varit så". Och undvik att göra dagen till ett race där du spenderar större delen av dagen i bilen. Fira hemma eller åk till ett ställe.


5. Genom att sprida ut julklapparna över hela året, så slipper du leva på nudlar hela januari. Julen är dyr nog som den är, med all den extra maten, om man inte ska slänga på julklappsshopping för flera tusen också i budgeten.


Och sist, men inte minst: Den kommersiella biten är inga svårigheter att undvika. Det finns inget som säger att man måste köpa en massa svindyra julklappar till kreti och pleti. Bryt trenden, och gör dina egna julklappar. Det behöver faktiskt inte vara så svårt, och man måste inte vara en stor konstnär för att åstadkomma något egentillverkat. Även den som har tummen mitt i handen klarar av att köpa en korg eller en burk på Ikea, och baka något eller göra lite godis att fylla dem med.


Barnen är inte heller mera ha-galna än vi vuxna gör dem. Mina barn önskar sig faktiskt stickade tröjor och strumpor i julklapp, därför att de är vana vid att julklappar är något vi i första hand gör själva. De har aldrig fått vänja sig vid att vi köper en massa dyra saker till dem. Inte därmed sagt att de inte kan få sådant också, men det är inget de begär.


Svårare än så behöver det faktiskt inte vara. Släpp taget om alla måsten, och lägg energin på att skapa en lugn och trevlig jul istället för att låta dig fångas i alla andras julhysteri.

Av /A - 19 november 2009 09:53

Uppe igen. Har pendlat mellan att bara vila i sängen och att sova sen halv nio igår kväll. Lite slut var man allt. Vet inte om jag mår så mycket bättre idag heller egentligen...lite kanske. Jag hoppas orka jobba lite med uppsatsen åtminstone. Och kanske städa lite. Men mest blir det nog lugnt idag också, så man blir frisk igen.


Oh...blev en liten paus här plötsligt. Glömde alldeles bort att jag höll på att blogga. Fixade lite macka åt sonen, pratar med syster på msn (som för övrigt fungerar förbannat kackigt sedan uppdateringen. Kontakter har försvunnit, meddelanden kommer inte fram osv), och plötsligt ringde B igen. Karln som har jagat mig i två år eller så. Flickvännen har åkt hem till Ukraina på besök, och vips ringer han mig och tjatar. Ibland undrar jag om han någonsin kommer ge upp att få mig i säng...Jaja.


Näe, nu ska jag...hm...ja, det blir nog inte så många knop än, tror jag. Jag hänger nog kvar på msn med syrran ett tag till Glad

Av /A - 18 november 2009 20:31

I'm pulling the plug. Jag är trött och slut bortom allt förnuft, trots att jag strängt taget inte gjort så mycket mer än att vara vaken idag. Så kan det gå när man är sjuk. Det innebär hur som helst att jag ämnar uppsöka sängen tämligen omgående, och överger mina tankar på det där jag hade tänkt göra ikväll. Det får bli en annan dag. Jag orkar bara inte. Orkar inte ens sitta i soffan och sticka och titta på film. Då är det illa.


Så god natt på er...See ya'll tomorrow!

Av /A - 18 november 2009 17:03

Nu har jag fått hyllorna. Nästan. För istället för de två 60 cm breda hyllorna, där några enstaka pluppar för hyllplanen saknades, så har jag fått én hylla, 40 cm bred, utan bakstycke och utan några skruvar eller pluppar alls...


De skulle dessutom köpa bröd åt mig så att jag skulle slippa gå ut idag, men det kom inte heller.


Suck.

Av /A - 18 november 2009 15:07

När man är sjuk, så ska man göra saker som man mår bra av. Det är min fasta övertygelse att man blir snabbare pigg igen då. Så ikväll tänker jag påbörja ett nytt projekt som involverar kartong, kniv, tapetklister och lite annat smått och gott. Vad det ska bli? Tja, ni får väl se sen ikväll Flört

Av /A - 18 november 2009 14:02

Hurra, hurra! I eftermiddag kommer bokhyllorna till pysselrummet som jag har väntat på! Frågan är bara vart jag ska hitta ork att plocka i ordning där inne...Det finns nog en viss risk att det får vänta en dag eller två. Men jag önskar att jag orkade röja, städa och tvätta under eftermiddagen, för det ser ut som ett bombnedslag här. Sen kunde jag ha ägnat kvällen åt att skruva ihop hyllorna och plocka i ordning i pysselrummet. Men men...


För övrigt har jag fått svar på de flesta inbjudningarna nu. Fyra har tackat ja, vilket innebär...hm...11 säkra som kommer, om de tar med sig alla barn och så. Sen har jag en som antagligen kommer, vilket blir tre till (tror jag), och en som kanske kommer, om hon hinner. + ett till kanske. Två har inte svarat än, men jag har ju satt osa till 1 december, så det är ju inte så konstigt. Det ska hur som helst bli jättekul!


Annars är skallen fortfarande full i bomull, och näsan full i papper, så man är då verkligen ingen kalaspingla idag. Men vad gör väl det, när man har en 3½-åring som vill pyssla om sin mamma Skrattande Just nu har han hämtat lådan med hårprylar, och jag blir friserad enligt alla konstens regler. Riktigt mysigt Glad

Av /A - 18 november 2009 10:19

Jajustdet. Tänkte ju jag skulle skriva något riktigt meningsfullt och bra idag, när det nu tillkommit så många nya läsare till min blogg. Det har närapå fyrdubblats de senaste fem dagarna. Så det känns ju onekligen som en bra idé att skriva något riktigt intresseväckande nu.


Frågan är vad...Vore det inte för all bomull i skallen, så skulle det eka tomt där uppe just nu. Istället är det mest bara fluff. Att skriva om att jag är sjuk känns ju måttligt intressant. Finns liksom inte så mycket att säga om det. Värk i kroppen, lättare feber och hals- och lunginfektion som under natten kompletterades med bihåleinflammation. På ena sidan, vilket får mig att känna mig en smula sned. Och mer spännande än så blir det liksom inte att skriva om den saken.


Vädret är ju också föga upphetsande. Grått. Punkt. Inte mycket att ropa hurra för, det heller. Så vad skriver man om då, när man har hjärnkapacitet som en död sill och ska försöka skriva något intressant? Well, om ingenting alls. Tydligen.


Nåväl, jag kanske kommer igång lite senare idag. Jag har ju faktiskt inte ens orkat koka kaffe än. Förmodligen har jag rent av fått blod i koffeinomloppet (det skulle också kunna förklara varför jag mår så kasst idag). Diska måste jag också göra. Snart är de enda rena köksattiraljerna två pajformer och ett rivjärn. Det är svårt att dricka kaffe ur sådana. Så diska måste jag också göra. Jag kanske kommer på något bra medan jag gör det. Kanske kan skriva ett jätteintressant inlägg om tillverkning av diskmedel sen *fundera*.


Men först måste jag koka kaffe. Vi hörs sen.

Av /A - 17 november 2009 22:00

Ibland är det helt underbart med barn. Som när man är sjuk och eländig, och tar med sig sin 3½-åring in i ett varmt skumbad för att lindra muskelvärken, och han vill leka frisör och insisterar på att få tvätta Mamas hår. Så mysigt! I synnerhet när armarna känns som bly. Riktigt duktig var han också - vem vet, han kanske blir frisör på riktigt en vacker dag Glad


Nu är det soffläge som gäller, och andra säsongen av Lost. Kanske lite stickning, om jag orkar. För nog är jag rätt skruttig nu, det får jag allt erkänna.


Förresten...vad har hänt med besöksstatistiken?? Min har tredubblats de senaste dagarna, men jag har ingen aning om varför. Inte fasen är det på grund av de fantastiska inläggen jag skriver iaf Tungan ute Just nu har jag hjärnkapacitet som en död sill ungefär. Men roligt är det ju såklart! Jag får försöka komma med något mera matnyttigt och intressant att skriva i morgon dock, för ikväll blir det nog inte roligare än så här. Kanske ett inlägg om uppsatsen jag skriver? En retorisk analys på en artikel om genus, i syfte att belysa hur man kan hävda att kvinnan varit/är underlägsen mannen genom att använda genusbegreppet som retoriskt slagträ.


Men som sagt - nu är det soffläge som gäller. G'natt på er! Glad

Ovido - Quiz & Flashcards