Alla inlägg den 14 juni 2010

Av /A - 14 juni 2010 19:22

Jag blev alltså väckt imorse av att hantverkaren hade låst in sig och stod och gastade "hallå" i min hall. Jag låg ju och sov, så jag kastade mig upp, slet åt mig morgonrocken och sprang ut för att kolla vad som stod på. Följande samtal utspelade sig:

Jag: Vad gör du här idag? Du ska ju komma imorgon!

Han: Ja...eh...jag kommer imorgon...eh...jag tittade i brevinkastet och såg att det låg post på golvet, så jag tänkte...ah...att du...eh...kanske inte var här. (han hänvisar till några reklamblad som kom igår kväll, och som jag inte hade brytt mig om att plocka upp. Det var inga mängder dock, bara 3-4 reklamutskick.)

Jag: Jaha? *tittar oavvänt på honom*

Han: Ja...*skruvar på sig och fortsätter efter en liten stund:*...Det luktar konstigt i trapphuset! Tror du någon har dött??

Jag: *höjer på ena ögonbrynet och fortsätter titta på honom* Nej, det tror jag inte.

Han: Eh...ja...*tittar in i lägenheten, på väggen i vardagsrummet som syns från hallen*...uhm...Du ska ha samma tapeter i hallen som i vardagsrummet, va? (Det vet han förbannat väl att jag inte ska, för det står alltid på deras arbetsorder vilken tapet det är frågan om).

Jag: Nej, det är inte samma. *släpper honom fortfarande inte med blicken*

Han: Öh...ja...är du hemma ett tag till? Så kan jag hämta boken, så får du visa mig?

Jag: Ja, jag är hemma en timme till.


Sen försvann han iväg, återvände efter 20 minuter med boken, och jag fick återigen peka ut den aktuella tapeten. Sedan åkte jag till UU på seminarium, men ju mer jag tänkte på saken, desto mer irriterad blev jag. För det fanns ingen som helst anledning att han skulle låsa sig in i min lägenhet på det där sättet - det är högst olagligt till och med - och jag beslöt att han inte skulle komma undan med det hela.


På eftermiddagen åkte jag således tillbaka in till stan, till hyresvärden, och fick prata med en av cheferna. Han bara gapade när jag återgav min berättelse, och var minst sagt upprörd och han sa klart och tydligt att hantverkaren hade över huvud taget ingenting i min lägenhet att göra när han inte var aviserad (vilket han inte var förrän imorgon, och med tanke på att min första fråga till hantverkaren rörde just att det var imorgon han skulle komma, och han hade bekräftat det, så fanns det inte utrymme att misstänka att han hade tagit fel på dag. Dessutom dök han upp utan några som helst verktyg eller dylikt med sig).


Jag påtalade även att om det nu var så att han var bekymrad för mitt ve och väl, och oroades över huruvida jag låg död i min lägenhet, så var det i alla fall inte hans sak att kliva in och ta reda på den saken, utan då får han kontakta hyresvärden eller ringa polisen. Chefen höll definitivt med mig. Och när jag berättade hur han hade börjat fråga om tapeterna, så fnös chefen och sa: "Det VET han redan! Det står på deras order!"


Jag begärde att tapetseringen skulle skjutas upp tills i augusti, och sa att den här hantverkaren sätter inte sin fot i min lägenhet igen. Då frågade chefen om det gick bra med någon annan från samma företag, vilket jag godkände (cred till chefen för den frågan - mycket bra). Jag förklarade även att det sitter ett säkerhetslås på min dörr, men att detta inte fungerat alls sedan jag flyttade in. Nu hör det till saken att dessa säkerhetslås är något hyresgästerna själva får beställa och betala för, det ingår inte i Studentbostäders åtaganden (dock ska de godkänna installationen av ett sådant). Jag begärde att hyresvärden skulle byta ut det trasiga säkerhetslåset och installera ett nytt åt mig, på hyresvärdens bekostnad. Min motivering var kort och koncis: "Jag och mina barn måste kunna känna oss trygga både när vi är hemma och när vi inte är det." Han accepterade det utan att ens blinka.


Sedan begärde jag även att skyltningen av mitt namn både på dörren och nere vid entren skulle ändras från att visa mitt fulla namn (det är också enbart jag som är listad både med för- och efternamn) till att antingen visa mitt förnamns initialer och mitt efternamn, eller också enbart mitt efternamn, så att det blir könsneutralt. Ju färre som vet att det är en ensamstående kvinna som bor här, desto bättre. För vad tror ni? Hade hantverkaren bara klivit in om det varit en man som bodde här? Eller det stått flera namn än mitt på dörren? Skulle inte tro det. Chefen skulle iaf ombesörja även detta. Samt ta itu med de arbeten som inte färdigställdes i lägenheten i vintras (jag skickade in en rapport om saker som behövde åtgärdas, men de gjorde bara hälften. Och jag påtalade även att någon hade varit in i mitt sovrum också, trots att inga arbeten skulle utföras där).


När jag gick därifrån råkade jag få syn på en gammal kompis som jobbar på samma bolag, och som jag inte sett på flera år. Jag passade på att heja på henne några minuter (hon hade fikarast), sen gick jag till bussen. Och det kan inte ha varit mer än 25 minuter efter att jag gick från hyresvärden, så ringde han upp mig (förresten var han öronbedövande snygg, ska ni veta. Och ringmärkt, som tur var...så man inte får några vilda idéer   ). Han berättade att han hade pratat med hantverkarens chef, och att denne i detta nu var på väg ut till området där jag bor för att ta ett snack med hantverkaren och fråga vad fan han höll på med. Mera cred för det, till båda cheferna. Agerar omedelbart, sånt gillas. Sen var det ett par detaljer, och jag hörde på honom att det var något mer han ville säga. Vad vet jag dock inte, för han kom inte riktigt till skott, men jag gissar att det fanns en outtalad fråga om huruvida jag ämnade polisanmäla någonstans där.


Så. Det var hela historien. Hantverkaren är portad från min lägenhet för tid och evigt och jag får nytt säkerhetslås. Hädanefter kommer alla hantverkare som ska utföra något som helst arbete ringa mig och boka tid för detta, och de får inte använda sina områdesnycklar för att ta sig in. Jag får nytt säkerhetslås, könsneutral namnskyltning och tapetseringen är uppskjuten på min begäran (just nu vill jag inte se en hantverkare ens, än mindre ha en sådan i min lägenhet en hel dag).

Dessutom passade jag på att fråga min kompis som ju jobbar åt samma bolag (fast en annan avdelning) hur det var med den här 2-årsregeln (att man får företräde till de vanliga lägenheterna efter 2 år som studenthyresgäst), och den är tydligen kvar trots ägarbytet - hurra! Då kan jag byta lägenhet via internkön sen, istället för att behöva ställa mig i ny kö   


Så, allt som allt, trots att dagen blev lite hej-kom-och-hjälp efter den abrupta starten, så är jag ändå nöjd med den.

Av /A - 14 juni 2010 08:02

Idag blev jag väckt av att det stod en främmande karl i min hall och gastade. Det visade sig vara hantverkaren som ska komma imorgon och tapetsera om hallen och passagen inne. Varför han dök upp är dock fortfarande ett mysterium.


Jag för upp det här som punkt 2375894679347 på listan över anledningar att inte dejta. Jag reagerar inte positivt på att bli väckt av karlar som står i min hall och gastar. I synnerhet inte när jag inte får veta vad fan de vill egentligen - vilket jag av erfarenhet vet utgör 50% av fallen då en karl gastar på det där viset. De andra 50% utgörs av att de vill ha hjälp att hitta något som oftast ligger mindre än en meter ifrån dem, fullt synligt.


Karlar!

Ovido - Quiz & Flashcards